Na razstavnih prostorih Kulturnega bazarja bo ves dan potekal bogat program, primeren za vse otroke in odrasle: delavnice, koncerti, neformalna srečanja in pogovori z znanimi ustvarjalci. Foto: Kulturni bazar / Peter Uhan
Na razstavnih prostorih Kulturnega bazarja bo ves dan potekal bogat program, primeren za vse otroke in odrasle: delavnice, koncerti, neformalna srečanja in pogovori z znanimi ustvarjalci. Foto: Kulturni bazar / Peter Uhan
Roza
Na razstavnih prostorih Kulturnega bazarja bo ves dan potekal bogat program, primeren za vse otroke in odrasle: delavnice, koncerti, neformalna srečanja in pogovori z znanimi ustvarjalci. Foto: MMC RTV SLO/Eva Košak

Kulturni bazar, na katerem bo znova svoje vsebine predstavljala tudi RTV Slovenija, je namenjen strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju ter otrokom in mladim. Prvi del bo namenjen strokovnemu usposabljanju pedagoških delavcev, pa tudi kulturnih delavcev in študentov pedagoških in umetniških smeri. Drugi del pa bo posvečen otrokom, mladim in vsem, ki jih kultura zanima. Udeležba na vseh dogodkih je brezplačna.

Kul-poti za otroke in odrasle
Tematska sklopa letošnjega bazarja sta dva. Ker so Združeni narodi leto 2013 razglasili za mednarodno leto sodelovanja na področju voda, bo sklop pod naslovom Vode povezujejo posvečen vodam. V sklopu Občutimo kulturo pa bodo predstavili kulturne vsebine, ki prikazujejo sprejemanje umetnosti z različnimi čutili, namenjene tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim. Enodnevna prireditev je, kot je na novinarski konferenci povedala koordinatorka kulturno-umetnostne vzgoje z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) Nataša Bucik, izjemno zahteven projekt. Pripravljajo ga vsako leto skoraj pol leta, zanj pa skrbi 34 koordinatorjev.

Letošnja novost je Bazarjeva kul-pot oziroma voden ogled razstavnih prostorov tako za strokovne delavce kot za organizirane skupine otrok in mladih. Izvedli bodo okoli 20 "kul-poti" za odrasle in 30 za otroke v sklopu šol, to je za približno 600 otrok.

Celoten program 5. Kulturnega bazarja si oglejte tukaj.

Ozaveščanje o vodah
Vodja Sektorja za vode na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Peter Gašperšič je dejal, da je ena osrednjih nalog v okviru mednarodnega leta sodelovanja na področju voda ozaveščanje na tem področju. S to nalogo bodo sodelovali tudi na Kulturnem bazarju, kjer bodo pripravili dva dogodka. Eden bo namenjen strokovnemu izobraževanju, drug pa bo ozaveščal obiskovalce prek interaktivne razstave.

Kulturni bazar poteka v soorganizaciji MIZKŠ-ja, Zavoda RS za šolstvo in Cankarjevega doma kot producenta, letos pa so se projektu pridružili še ministrstvi za kmetijstvo in okolje ter za gospodarski razvoj in tehnologijo, pa tudi Slovenska nacionalna komisija za Unesco, ki je častna pokroviteljica bazarja. Gašper Hrastelj iz Slovenske nacionalne komisije za Unesco je povedal, da je generalna konferenca Unesca že leta 1999 sprejela poziv k podpori kulture in umetnosti v okviru šolskega izobraževanja. Na bazarju bodo na stojnici predstavili izobraževalne dejavnosti, ki jih Unesco izvaja prek umetnosti in kulture.