Le Ptuj je do zdaj poravnal svoje obveznosti, še vedno pa čakajo na plačilo Velenja, Murske Sobote, Novega mesta in Slovenj Gradca. Foto: RTV SLO
Le Ptuj je do zdaj poravnal svoje obveznosti, še vedno pa čakajo na plačilo Velenja, Murske Sobote, Novega mesta in Slovenj Gradca. Foto: RTV SLO
Suzana Žilič Fišer
Zavod ta denar po besedah Suzane Žilič Fišer, saj brez njega ne morejo začeti podpisovati končnih pogodb s koproducenti posameznih projektov. Foto: MMC RTV SLO
EPK 2012
Občina Maribor je za letos že nakazala del denarja, še vedno pa jim dolguje 1,5 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah generalne direktorice zavoda Maribor 2012 Suzane Žilič Fišer bi Maribor moral preostali del svojega letošnjega prispevka nakazati že novembra. Ker se to ni zgodilo, sta s predsednikom sveta zavoda Otom Lutharjem občini določila rok 1. decembra, vendar tudi tega niso upoštevali.
"V primeru, da od ustanovitelja ne dobimo denarja, je projekt ogrožen. V tem primeru nikakor ne moremo prevzeti odgovornosti za izvedbo projekta," pojasnjuje Žilič Fišerjeva. Naslednje korake bodo dorekli na sestanku prihodnji teden.
Na mariborski občini zatrjujejo, da bo plačilo izvedeno takoj, ko bo mogoče, do zamude pa naj bi prišlo zaradi "splošnega upada prihodkov in nerealiziranih virov za investicije".
Vendar obljube niso več dovolj, pravi generalna direktorica, ampak nujno potrebujejo denar za priprave na EPK, ki se uradno začne sredi januarja 2012. Maribor jim je za letos že nakazal del denarja, še vedno pa jim dolguje 1,5 milijona evrov. Partnerske občine morajo letos zagotoviti skupno 130.000 evrov, vendar z izjemo Ptuja niso nakazale niti evra.
Ne gre za velike zneske
Pojasnila občin, da od zavoda Maribor 2012 ne dobijo ustrezne dokumentacije, Žilič Fišerjeva zavrača. "Papirji so ustrezni za ministrstvo za kulturo, za Mestno občino Maribor, pa tudi za Ptuj so bili ustrezni. Ne vem, zakaj bi za ostale veljala različna pravila, saj vendar živimo v isti državi," pojasnjuje. Obenem je poudarila, da ne gre za velike zneske, v zameno zanje pa so partnerske občine med drugim dobile promocijski material in drugo podporo pri pripravi projektov.
Kot poudarja direktorica, zavod denar nujno potrebuje, saj brez njega ne morejo začeti podpisovati končnih pogodb s koproducenti posameznih projektov. Slednji pa svojih projektov ne morejo začeti uresničevati oziroma morajo za to zalagati lastna sredstva. Še bolj negotov je proračun za prihodnje leto. Tega so na zavodu zastavili v višini 22 milijonov evrov, od tega naj bi polovico zagotovilo ministrstvo za kulturo, drugo polovico pa občine v sorazmernem deležu.