Ajda Kalan je nadaljevala
Ajda Kalan je nadaljevala "negovanje lepega govorjenja", uvedla še širše sistematično jezikovno-govorno izobraževanje za radijske napovedovalce, bila mentorica številnih napovedovalcev ter učiteljica govora velikega števila novinarjev in drugih radijskih govorcev. S svojim delom je tudi širše vplivala na slovensko govorjeno besedo in tako v veliki meri prispevala k ohranjanju in uveljavljanju zborne izreke na Slovenskem. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Svojo radijsko pot je po opravljenem tečaju za napovedovalce pri legendarni učiteljici in mentorici radijskih govorcev Ani Mlakar začela pred okroglimi petimi desetletji. Ob klasičnem napovedovalskem delu je vodila številne javne oddaje in koncerte ter bila pred več kot 45 leti tudi ena prvih bralk slovenskega televizijskega Dnevnika.
Po letu 1975 je nadaljevala delo Ane Mlakar, "negovanje lepega govorjenja", bi lahko rekli, in uvedla še širše sistematično jezikovno-govorno izobraževanje za ta specifični poklic, ki je zavezan vrhunski govorjeni slovenščini. Bila je mentorica številnih napovedovalcev ter učiteljica govora velikega števila novinarjev in drugih radijskih govorcev. S svojim delom je tudi širše vplivala na slovensko govorjeno besedo in tako v veliki meri prispevala k ohranjanju in uveljavljanju zborne izreke na Slovenskem.
Med priznanji, ki jih je prejela, je tudi kristalni mikrofon za življenjsko delo, priznanje Društva poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije, s katerim so poudarili njene izjemne dosežke na področju ohranjanja vrhunske ravni slovenskega govornega jezika.
Dolgoletne kolegice, gospe Ajde Kalan, se bomo s spoštovanjem spominjali.

Gospa Ajda Kalan je 3. novembra 2013 gostovala v studiu oddaje Slikovitih 55.

V 71. letu je umrla Ajda Kalan
Legende informativnega programa
V 71. letu je umrla Ajda Kalan
Legende informativnega programa