Valvasorjev kompleks v Krškem je celovito obnovljen. Občina Krško je investicijske dejavnosti za ohranitev in oživitev tega znamenitega kulturnega spomenika začela leta 2008. Foto: Občina Krško
Valvasorjev kompleks v Krškem je celovito obnovljen. Občina Krško je investicijske dejavnosti za ohranitev in oživitev tega znamenitega kulturnega spomenika začela leta 2008. Foto: Občina Krško
Valvasorjev kompleks je sestavljen iz treh hiš, Valvasorjeve, Jarnovičeve in Kaplanove, ki arhitekturno pomenijo najkakovostnejši zgodovinski del mesta. Foto: Občina Krško
Občina Krško je leta 1993 območje razglasila za kulturni in zgodovinski spomenik ter hkrati poskrbela za konservatorsko in projektno dokumentacijo za prenovo vseh treh hiš, celota pa je dobila ime Valvasorjev kompleks. Foto: Občina Krško
Valvasorjev kompleks v Krškem obnovljen

V Krškem so slovesno odprli obnovljeni Valvasorjev kompleks in Mestni muzej Krško. V Valvasorjevem kompleksu, ki ga sestavljajo tri hiše - ena izmed njih naj bi bila zadnje prebivališče slovitega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja - bodo postopno zapolnili prostore za različne kulturne, informacijske in storitvene dejavnosti.

Na ogled so dokumenti in predmeti iz Valvasorjevega življenja, nekaj dni pa bo na voljo tudi faksimile grafične zbirke Janeza Vajkarda Valvasorja, poimenovane Iconotheca Valavsoriana. Med prvimi stalnimi zbirkami bo tudi predstavitev domačega kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička.

V muzeju še tri znane krške osebnosti
Omenjeni postavitvi sta dejansko zametek Mestnega muzeja Krško, ki ima osnove že v leta 1939 ustanovljenem muzejskem društvu. V novi kulturni instituciji, kot pravi župan Franc Bogovič, bo mogoče predstaviti še tri znane krške osebnosti kot sta protestantska pisca Adam Bohorič in Jurij Dalmatin ter krška gospodarstvenica in dobrotnica Josipina Hočevar. Seveda bodo mestni muzej lahko bogatile tudi občasne razstave in prireditve v dveh slikovitih atrijih. Med njimi bosta tudi zbirki o medičarstvu in lectarstvu, v muzeju pa naj bi postopno uredili še zbirke o krški industrijski dediščin, kot sta denimo razvoj papirništva in jedrske energije.

Del 1.500 kvadratnih metrov velikih prostorov bo služil še za turistično informacijski center, za informacijsko pisarno novomeške enote Zavoda za varstvo kulturno dediščine RS in območne enote Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, med storitvenimi dejavnostmi pa bo osrednji del namenjen tudi mestni kavarni.

Prenovo bodo v Krškem nadaljevali
Kot je na novinarski konferenci povedala višja svetovalka za kulturo, tehnično kulturo in delo z mladimi na občini Krško Alenka Černelič Krošelj, so denar za celovito prenovo Valvasorjevega kompleksa prispevali Evropski sklad za regionalni razvoj, ministrstvo za kulturo in občina Krško, za nakup opreme pa računajo poslej tudi na prispevke sponzorjev.

V starem mestnem jedru Krškega, tako Černeličeva, bodo že prihodnje leto nadaljevali s prenovo Mencingerjeve hiše, v tem delu občinskega središča, kjer delujeta tudi energetska in logistična fakulteta, pa bodo zgradili še osrednjo knjižnico.

Valvasorjev kompleks v Krškem obnovljen