Boris Ostan v radijski igri Gospod s Preseka igra istoimenskega protagonista. Foto: Anka Simončič/MGL
Boris Ostan v radijski igri Gospod s Preseka igra istoimenskega protagonista. Foto: Anka Simončič/MGL

Na programu Ars bodo poslušalke in poslušalci lahko prisluhnili trem estetsko in idejno povsem različnim, a tematsko stičnim radijskim igram, ki vse na nek način prevprašujejo pozicije moči v družbi ter spregovorijo o človeškem dostojanstvu. V ponedeljek ob 22.05 bo na sporedu radijska igra z zgodovinsko tematiko Gospod s Preseka – dramsko besedilo, ki ga je okrog leta 1880 napisal danes manj poznani slovenski dramatik Franc Skofič, je za radio priredil dramaturg Goran Schmidt, režiral pa Aleš Jan. Dogajanje je postavljeno med 16. in 17. stoletje v čas kmečkih puntov in protireformacije, ko naj bi bili po besedah Ivana Cankarja ''poslednji nehlapčevski Slovenci pobiti ali pregnani.'' Cankarjev citat na tem mestu ni naključje, saj lahko še posebej v liku kovača Ivana Žara (Uroš Smolej) in njegovih besedah o ''hlapcih hlapcev'' povlečemo vzporednice s Cankarjevimi Hlapci in njihovim protagonistom Kalandrom. Tudi v radijski igri Gospod s Preseka so gonilo igre družbena razslojenost in posledična nonšalanca vladajočih, ki se ne kaže le v odnosu kmečke hčere Mine (Polona Juh) in pokvarjenega Gospoda s Preseka (Boris Ostan), temveč tudi v splošnem stanju duha v naselju.

Četrtkov termin radijske igre ob 22.05 na programu Ars bo obarvan dokumentarno: na sporedu bo radijska igra Minulost v sedanjosti, ki razgalja problematiko pozicije Romov v družbi, pri čemer združuje zgodovinske, etnološke, sociološke, pa tudi kulturno-umetnostne poglede na to etnično skupino. Pri zvočnem dokumentarcu so kot sogovorniki sodelovali Romi iz prekmurske vasi Kuštanovci ter romolog doktor Vanek Šiftar, avtor knjige Cigani: Minulost v sedanjosti, po kateri je dokumentarna igra v režiji Elze Rituper dobila ime. Bogato in raznoliko dokumentarno gradivo tako ponudi marsikatero zanimivost o romski skupnosti, pa tudi premislek o izzivih za prihodnost.

Za radijsko igro Arija je igralka in pisateljica Saša Pavček leta 2015 prejela drugo nagrado Mir in prijateljstvo med narodi v Iranu. Foto: AGRFT
Za radijsko igro Arija je igralka in pisateljica Saša Pavček leta 2015 prejela drugo nagrado Mir in prijateljstvo med narodi v Iranu. Foto: AGRFT

Zadnji julijski dan bo v ponedeljkovem terminu radijske igre na sporedu Arija, za katero je igralka in pisateljica Saša Pavček leta 2015 prejela drugo nagrado Mir in prijateljstvo med narodi v Iranu. V radijski igri v režiji Alena Jelena operna diva brez političnega prepričanja in moralnega občutka, ki jo je interpretirala sama avtorica, pride na intervju z mladim politično angažiranim radijskim voditeljem (Jaka Lah) – ta jo želi politično ozavestiti, kar vodi v vedno bolj napeto in brezizhodno situacijo s presenetljivim končnim zasukom. Zanimivost radijske igre je, da se intervju dogaja prav v prostorih Radia Slovenija, kar poslušanju vsekakor doda poseben čar – voditeljeva opazka ''Na RTV vladata red in mir'' pa je ne le duhovita iskrica besedila, temveč tudi aktualen apel za realnost izven termina radijske igre.

V torek ob 21.05 bo na Prvem programu na sporedu sklepni del štiridelne kriminalistične serije Skrivnost roke v smetnjaku, ki jo je napisal in režiral Marjan Marinc. Vsak julijski torek smo spremljali super inšpektorja Luka Lukca v interpretaciji Jurija Součka, ki je preiskoval zagoneten primer odrezane moške roke. Pa ne samo to, čakalo ga je še eno truplo, pa izginotje in vse več osumljencev, za povrh pa še anonimne izsiljevalske grožnje. Poslušalke in poslušalci imajo v podkastu Radijska igra in na portalu RTV 365 za poslušanje še vedno na voljo vse prejšnje tri epizode - Vsaka roka roke ne umiva, Formalin ni parfum in Lepi Peter – ni črni Peter, v četrtem delu z naslovom Ni vsak mož možak pa bo policijski inšpektor končno razrešil preiskavo in s tem skrivnost odrezane moške roke. Čeprav konec radijske serije napoveduje tudi konec preiskave, pa tudi v četrtem delu ne bo manjkalo napetih trenutkov in zabavnih prigod!

Kratka radijska igra: obžalovanje in oddaljevanje
V sredo ob 13.05 bo na sporedu nova dokumentarna zvočna študija z naslovom Obžalujem, ki bo portretirala glasbenega opremljevalca in komponista Marka Stoparja. Kot so poslušalke in poslušalci že vajeni, se bo portretna študija tudi tokrat izrisovala skozi odlomke izbranih radijskih iger, ki jih je portretiranec glasbeno opremil ali pa zanje komponiral izvirno glasbo. In kaj portretiranec obžaluje? To bodo poslušalke in poslušalci izvedeli v sredinem portretu, ki ga je pripravila in režirala Špela Kravogel.

Vse bolj aktualno temo partnerskega oddaljevanja, ki iz odnosa kroji le še senco, pa bo probelmatizirala sobotna kratka radijska igra na Prvem programu. Dvojec brez krmarja je napisal slovenski pisatelj Franjo Frančič, igro pa je režirala Elza Rituper. Brezimna Ona (Marinka Štern) in On (Marko Simčič) v svojem odnosu ne najdeta več medsebojnega razumevanja in zmoreta govoriti le še drug mimo drugega. Njuno odtujenost napoveduje že naslov kratke radijske igre, ki nežno simbolno in lirično izpoveduje pristno človeško stisko ob razhajanju. Igra Dvojec brez krmarja bo na sporedu v soboto ob 22.40 na Prvem programu.

Radijska igra za otroke: postati jarbol
V zadnjem julijskem terminu radijske igre za otroke bo na sporedu radijska priredba pravljice, ki jo verjetno pozna marsikatera mlada poslušalka in poslušalec, pa tudi njihovi starši. Deček Jarbol slovenskega pisatelja Bena Zupančiča govori o dečku (Sandi Sečkar), ki služi na ladji, vendar je otožen in osamljen med grobimi mornarji. Ko se po enem izmed konfliktov s hudobnim ladijskim kuharjem (Gregor Čušin) skriva pri jamboru, si tudi sam zaželi, da bi postal jambor – oziroma z arhaičnim izrazom jarbol. In res … Pravljico o dečku, ki je svoje srce podaril drevesu, je za radio priredila Tamara Matevc, radijsko igro za otroke pa je režirala Ana Krauthaker.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365.

Spored radijskih iger med 24. in 31. julijem

Ponedeljek, 24. julij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Franc Skofič: Gospod s Preseka

Torek, 25. julij
Radijska igra 21.05 (Ars) – Marjan Marinc: Skrivnost roke v smetnjaku (4. del – Ni vsak mož možak)

Sreda, 26. julij
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Špela Kravogel: Obžalujem – portretna študija glasbenega opremljevalca in komponista Marka Stoparja (cikel ob 60. obletnici programa Ars)

Četrtek, 27. julij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Elza Rituper: Minulost v sedanjosti

Sobota, 29. julij
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Franjo Frančič: Dvojec brez krmarja

Nedelja, 30. julij
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Beno Zupančič: Deček Jarbol

Ponedeljek, 31. julij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Saša Pavček: Arija