Letošnja izpostavljena umetnika festivala Speculum Artium sta Christa Sommerer in Laurent Mignonneau, ki delujeta na področju interaktivnih umetniških instalacij, ki bosta na festivalu premierno predstavila novo delo. Sta tudi profesorja na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Linzu v Avstriji, kjer sta predstojnika oddelka za medijske umetnosti. Foto: Speculum Artium
Letošnja izpostavljena umetnika festivala Speculum Artium sta Christa Sommerer in Laurent Mignonneau, ki delujeta na področju interaktivnih umetniških instalacij, ki bosta na festivalu premierno predstavila novo delo. Sta tudi profesorja na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Linzu v Avstriji, kjer sta predstojnika oddelka za medijske umetnosti. Foto: Speculum Artium
Robertina Šebjanič: Aquatocene / V iskanju podvodne tišine
Na festivalu bodo svoja dela predstavili tudi slovenski novomedijski producenti Srečo Dragan, Franc Solina, Marko Glavač, Robertina Šebjanič, Valerie Wolf Gang in drugi. Foto: Speculum Artium
Delavski dom Trbovlje
Prvi Speculum Artium je leta 2008 sicer potekal v Ljubljani, nato so festival pod vodstvom direktorja Delavskega doma Trbovlje Zorana Pozniča prenesli v Trbovlje, ki so bile v tistem času mrtvo industrijsko mesto, v katerem so tako veliki kot tudi manjši industrijski obrati propadli, ogromno je bilo brezposelnih. Foto: Delavski dom Trbovlje
Laibach
Med drugim bo premierno predstavljen projekt Mi kujemo bodočnost, ki je plod sodelovanja med TNM, Yaskawa robotics in skupino Laibach. Foto: Miro Majcen
The stroj
Uradno odprtje letošnjega festivala bo drevi ob 19. uri z eksperimentalnim performansom The stroj v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje, več dogodkov pa je organiziranih že čez dan. Foto: Kino Šiška/Marko Ocepek

Prvi Speculum Artium je leta 2008 sicer potekal v Ljubljani, nato so festival pod vodstvom direktorja Delavskega doma Trbovlje Zorana Pozniča prenesli v Trbovlje, ki so bile v tistem času mrtvo industrijsko mesto, v katerem so tako veliki kot tudi manjši industrijski obrati propadli, ogromno je bilo brezposelnih. Kot je povedala Vesna Jesih iz Delavskega doma Trbovlje, je Poznič na srečo imel vizijo, kako bi na tem pogorišču lahko nastalo nekaj novega, čisto drugačnega, visokotehnološkega. "Lahko rečemo, da smo kot feniks vstali iz pepela. Morali smo najti novo zgodbo, neko novo rdečo nit," je dodala.

Spodbujen vznik visokotehnoloških podjetij
Vzporedno s projektom Trbovlje novomedijsko mesto (TNM), katerega srce je prav tako Delavski dom Trbovlje, so začela nastajati tudi nova visokotehnološka podjetja, kot so Dewesoft, Chipolo in Katapult, ki je Dewesoftovo hčerinsko podjetje za podporo zagonskim podjetjem. "Pokazalo se je, da je mogoče iz pogorišča narediti kvantni preskok v novo dobo, ki so jo Trbovlje nujno potrebovale," je še povedala Vesna Jesih.

Približati novomedijsko kulturo širšemu občinstvu
Speculum Artium tudi na interaktiven način približuje novomedijsko kulturo 21. stoletja širšemu občinstvu, mu predstavlja drugačne možnosti uporabe novomedijske tehnologije in njeno povezavo s klasičnimi vizualnimi tehnikami. Čeprav je bil prenesen iz Ljubljane, ga je po besedah Vesne Jesih lokalna skupnost zelo dobro sprejela. "Na začetku je sicer bilo čutiti nekaj strahu pred neznanim, saj je v mesto prinašal nekaj novega, nato so ga sprejeli," je povedala.

Festival se lahko ponaša, da so že v preteklih letih gostili številna ugledna imena iz sveta sodobne umetnosti, znanosti in gospodarstva, med njimi uglednega znanstvenika na področju robotike Hirošija Išigura, pa ekipo Honda Robotics z najnaprednejšim humanoidnim robotom Asimo in avstralskega umetnika Stelarca.

Kustosinja letošnjega festivala je Maša Jazbec, ki je na Japonskem opravila doktorat iz novomedijske umetnosti. Izpostavljena umetnika pa sta letos Christa Sommerer in Laurent Mignonneau, ki delujeta na področju interaktivnih umetniških instalacij in bosta na festivalu premierno predstavila novo delo. Oba sta tudi profesorja na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Linzu v Avstriji, kjer sta predstojnika oddelka za medijske umetnosti.

Delavski dom Trbovlje: "maternica" Laibachov
Tudi projekt Mi kujemo bodočnost, ki je plod sodelovanja med TNM, Yaskawa robotics in skupino Laibach, bo predstavljen premierno. Nanj so po besedah Vesne Jesih še posebej ponosni, saj je "maternica" Laibachov, mednarodno poznanih ambasadorjev Trbovelj, prav Delavski dom Trbovlje.

Natančen program 10. festivala Speculum Artium si lahko pogledate na tej povezavi.

Na festivalu bodo svoja dela predstavili tudi slovenski novomedijski producenti Srečo Dragan, Franc Solina, Marko Glavač, Robertina Šebjanič, Valerie Wolf Gang in drugi.

Šolarji in upokojenci ter novomedijska umetnost
Festival redno obiskujejo srednje šole iz vse Slovenije, tako da vodeni ogledi in delavnice za šolarje in dijake potekajo že čez dan. Redno pa se ga udeležujejo tudi šolarji trboveljskih osnovnih in srednjih šol, poleg tega že vsa leta sodelujejo z domom upokojencev v Trbovljah. Tudi njihovi varovanci obiščejo festival, letos pa so šli še korak dlje in jih vključili v enega od projektov.

Tudi letos v spremstvu videofestivala
Tako kot vsako leto je tudi letos sopotnik Speculum Artiuma videofestival DigitalBigScreen, ki je tokrat naredil korak naprej. Na festivalu, v sklopu katerega so v preteklih letih prikazovali tudi dela pionirjev videoumetnosti, bodo namreč tokrat predstavili nove tehnike zajema slike, ki ustvarjalcem omogočajo popolnoma novo platformo podajanja vsebin (360 °). S tem je DigitalBigScreen prvi tovrstni festival v tem delu Evrope, je poudarila Jesihova. Posebna gostja bo ena izmed pionirk umetniške produkcije v 360-stopinjskem vizualnem okolju Milica Zec s projektom Giant.

Lani odprti virtualni muzej rudarstva in humanizacija tehnologije
Vesna Jesih pa je spomnila še, da so lani odprli virtualni muzej rudarstva 4. dritl, v katerem ni poudarek na opisovanju golih zgodovinskih dejstev, temveč na občutkih, ter z novomedijskimi tehnologijami pripovedovanih zgodb o ljudeh. "In prav to je rdeča nit vsega, kar delamo v Trbovljah novomedijskem mestu - humanizacija tehnologije. Želimo namreč, da tehnologija, ki je danes neizogibna, ljudi ne bi osamila in odtujevala. Želimo, da bi jo razumeli in uporabljali za to, da bi jih zbližala in spodbudila odnose med njimi," je zaključila Jesihova.

Uradno odprtje festivala Speculum Artium 2018 - DECADES bo drevi ob 19. uri z eksperimentalnim performansom The stroj v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje.

Festival Speculum Artium v Trbovljah
Festival Speculum Artium v Trbovljah