Od pomladi bo dostopna polovica od 44 hektarjev do zdaj izkopanega arheološkega najdišča. Foto: EPA
Od pomladi bo dostopna polovica od 44 hektarjev do zdaj izkopanega arheološkega najdišča. Foto: EPA

Med razkošnejšimi stavbami je hiša Julie Felix, med manjšimi pa t. i. Hiša sadovnjaka, ki jo krasijo barvite freske. Odprli bodo tudi nekaj na novo urejenih poti po arheološkem najdišču in restavrirane vrtove ter hiše Venere v školjki.

S tem bo obiskovalcem dostopna polovica do sedaj izkopanega arheološkega najdišča, na novo urejene poti pa jih bodo med drugim pripeljale do mavčnih odlitkov pokojnikov, ki bodo razstavljeni prvič. Ozrli se bodo tudi preko apeninskega ozemlja in 16. aprila na razstavi Egiptovski Pompeji predstavili umetnine iz starega Egipta.

Do sedaj so izkopali 44 hektarjev naselja, ki ga je leta 79 prekril izbruh bližnjega vulkana Vezuva. Usodni pepel je pomenil konec Pompejev in Herculaneuma, obenem pa so se ravno zaradi njega antični ostanki tako dobro ohranili do danes. Brez Pompejev bi nam bilo sicer razmeroma slabo ohranjeno rimsko stensko slikarstvo mnogo slabše poznano. Poleg mestne zasnove, stavb, poslikav in številnih predmetov pa so posebej pretresljivi tudi mavčni odlitki ljudi in živali, ki so neuspešno poskušali ubežati usodi.