Člani komisije za scensko umetnost s prvopodpisano in predsednico komisije Natašo Barbaro Gračner so podali odstopno izjavo. Foto: BoBo
Člani komisije za scensko umetnost s prvopodpisano in predsednico komisije Natašo Barbaro Gračner so podali odstopno izjavo. Foto: BoBo
Odstop strokovne komisije Prešernovega sklada

"Na svoje članstvo v komisiji smo pristali v prepričanju, da je Upravni odbor dolžan upoštevati usklajena mnenja strokovnih komisij in torej nagrajence izbrati med kandidati, ki jih predlagajo strokovne komisije," so v odstopni izjavi zapisali predsednica komisije za scensko umetnost Nataša Barbara Gračner in člani komisije Tea Rogelj, Primož Jesenko, Samo M. Strelec, Jaša Jamnik, Jani Virk in Saša Tabakovič.

Kot so zapisali člani komisije, so se pri svojem delovanju držali navodil, ki jih je komisiji posredovala tajnica Prešernovega sklada. Skladno z navodili smo z večino glasov potrdili končni izbor predlogov (tri za nagrade Prešernovega sklada in enega za Prešernovo nagrado) ter zanje pripravili utemeljitve, pravijo člani komisije.

Kot je za MMC dejala predsednica komisije Nataša Barbara Gračner, člani komisije menijo, da so v odstopni izjavi dovolj jasno navedli vzroke za svoj odstop, zato drugih izjav ne dajejo.

V odstopni izjavi so med drugim zapisali, da je bila po njihovih podatkih pri delu upravnega odbora do zdaj v veljavi praksa, da je upravni odbor izbral nagrajence med kandidati, ki so jih predlagale komisije.

"Prav tako smo prepričani, da morajo biti 'pravila igre' od vsega začetka jasna, nedvoumna in trajna (konstantna) ter formulirana tako, da se jih ne da upogibati, raztegovati in prilagajati vsakokratnim nagibom in potrebam," piše v odstopni izjavi.

Upravni odbor naj bi mimo predlogov komisije za scensko umetnost eno izmed nagrad Prešernovega sklada podelil Jožetu Možini za dokumentarni film Pedro Opeka, dober prijatelj.

Kandidate za Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada predlagajo štiri različne komisije: komisija za glasbo, komisija za književnost, komisija za scensko umetnost in komisija za likovno umetnost. Končno odločitev o nagrajencih potem sprejme upravni odbor.

Lanski dobitniki nagrad Prešernovega sklada so bili mezzosopranistka Bernarda Fink in basbaritonist Marcos Fink, pesnik, filozof in prevajalec Gorazd Kocijančič, baletna plesalka Regina Križaj, režiser in scenarist Metod Pevec, baritonist Jože Vidic in prevajalka Marija Javoršek, Prešernovo nagrado za življenjsko delo in bogat ustvarjalni opus pa sta prejela slikarka Marlenka Stupica in pisatelj Zorko Simčič.

Odstop strokovne komisije Prešernovega sklada