Objekt na Metelkovi ulici 6 v Ljubljani. Foto: BoBo
Objekt na Metelkovi ulici 6 v Ljubljani. Foto: BoBo

V Glosi so v protestnem pismu, naslovljenem Ob izgonu nevladnih organizacij iz stavbe na Metelkovi ulici 6 v Ljubljani, zapisali, da se pogosto zdrznejo zaradi ravnanj in opustitev ministrstva za kulturo. Še pogosteje pa so razočarani in jezni ob pregonih kulture in njenih ustvarjalcev.

Sorodna novica Ministrstvo za kulturo "deložira" nevladne organizacije, ki pa Metelkove 6 "ne nameravajo zapustiti"

"Tokrat smo zgroženi, ker se – potem ko je ministrstvo neupravičeno zadrževalo izplačila že odobrenih finančnih sredstev za projekte neodvisnih kulturnih producentov ter zatrjevalo, da je na področju kulture vse v najlepšem redu in nista potrebni nikakršna posebna obravnava oz. pomoč v okviru odprave posledic epidemije koronavirusne bolezni – uničevanje slovenske kulture nadaljuje," so zapisali v pismu.

Ministrstvo prostore potrebuje zase
Spomnimo, da so nevladne organizacije z Metelkove 6 od upravljavca stavbe ministrstva za kulturo nenapovedano prejele "predlog" za sporazumno prekinitev najemne pogodbe, s pozivom k zapustitvi stavbe do 31. januarja 2021, sicer bo izselitev sodna in na njihove stroške, najemnikom pa ne bodo ponujeni nadomestni prostori. Po mnenju sindikata Glosa se razlog skriva v tem, da ministrstvo prostore "potrebuje zase, zato jih bo obnovilo". Kot dodajajo, so proračunska sredstva v ta namen sicer predvidena šele v letu 2023.

V pismu izpostavljajo še, da so organizacije na Metelkovi 6 dediščina civilnodružbenih gibanj iz 80. let let 20. stoletja, ki so prispevala k demokratizaciji in samostojnosti države, "pa tudi (u)branila marsikoga, ki je zdaj na oblasti". Po njihovih besedah se še vedno borijo za javno in dobro, solidarno in pravično, drugačno in enakopravno, zato bi jih moralo ministrstvo kvečjemu podpreti. Tako bodo te kulturne in neodvisne institucije ter neprofitni zavodi s področja kulture, sociale in civilnih gibanj izgnani. "Vse v slogu kulturne revolucije in obrata v desno ter na vzhod, pod okrilje Orbana in Višegrajske skupine," so zapisali v Glosi.

Tudi grobe diskreditacije organizacij, ki domujejo v stavbi
Tudi v Alternativni akademiji so zgroženi nad to potezo ministrstva. Menijo, da bi kazalo ministrstvo za kulturo "preimenovati v ministrstvo za destrukcijo vse kulture, ki presega njene tradicionalne forme". Kot so zapisali, podpirajo vse doslej izražene glasove protesta proti ravnanjem sedanje vlade, "tudi v novem primeru izvajanja zavržnih aktov".

Na tem naslovu deluje kopica kulturniških in nevladnih organizacij. Foto: BoBo
Na tem naslovu deluje kopica kulturniških in nevladnih organizacij. Foto: BoBo

Prepričani so, "da nenadna in ultimativna odpoved najemne pogodbe vrsti nevladnih kulturnih, raziskovalnih in civilnodružbenih organizacij na Metelkovi 6, v hiši nasproti hostla Celica, nekdanjega vojaškega zapora, kjer je za kratek čas domoval sedanji predsednik vlade, je ne samo škandalozen akt, ampak tudi vsega obžalovanja vredni simptom degeneracije slovenske demokracije".

Pri Alternativni akademiji nadalje menijo, da gre za "brutalen poskus obračuna z dediči nekdanjih zaveznikov ožjega jedra sedanje vladajoče politične garniture" ter da je najverjetneje Janez Janša glavni akter "pobude barbarskega dejanja" z argumenti o prenovi stavbe, za katero bi bila sredstva za obnovo zagotovljena šele leta 2023. Po njihovem mnenju "razvejani propagandni aparat stranke SDS" izvaja grobe diskreditacije omenjenih organizacij, širi v nebo vpijoče dezinformacije in laži, recimo o ustanoviteljih Mirovnega inštituta, omalovažuje in podlo psuje kulturnoumetniška društva in grozi z ukinitvami financiranja projektov po sklenjenih pogodbah.

Poziv predsedniku republike
Predsednika republike Boruta Pahorja pozivajo, "da se vsaj enkrat konkretno izreče o podivjanem delovanju vlade Janeza Janše", od vlade pa, da preneha "s to nezaslišano eskalacijo z nosilci in ohranjevalci najboljših idej o demokraciji in kulturi, ki so se kdaj porodile v zgodovini Slovenije, in da takoj umakne svoj predlog o prekinitvi pogodbe".

Stavba je bila zgrajena v drugi polovici 19. stoletja in je še danes v prvotnem stanju, saj so se na njej izvajala le nujna vzdrževalna dela. Foto: BoBo
Stavba je bila zgrajena v drugi polovici 19. stoletja in je še danes v prvotnem stanju, saj so se na njej izvajala le nujna vzdrževalna dela. Foto: BoBo

Skregano s splošnim družbenim konsenzom dane situacije
V društvu nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture Asociacija so na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovili pismo, v katerem pišejo, da je odločitev, da se nevladne organizacije, ki delujejo na naslovu Metelkova 6, izselijo, v tem trenutku epidemije neodgovorna in "proti vsej ostali politiki in skregana s splošnim družbenim konsenzom, da bi morali skupaj pripomoči k odpravljanju zdravstvene krize".

Pošiljanje obvestil o izselitvi ni dialog, pač pa zgolj izkazovanje končne namere. Zato, zavedajoč se, da je zavoljo epidemije čas za selitev popolnoma neprimeren, poudarjamo, da primernega časa za tovrstno nedemokratično prakso sploh ni.

Asociacija

V nameri ministrstva prepoznavajo samovoljo, brezkompromisnost in avtoritarnost. "Pošiljanje obvestil o izselitvi ni dialog, pač pa zgolj izkazovanje končne namere. Zato, zavedajoč se, da je zavoljo epidemije čas za selitev popolnoma neprimeren, poudarjamo, da primernega časa za tovrstno nedemokratično prakso sploh ni," izpostavljajo v društvu. Opozarjajo tudi, da je "cela kopica drugih zadev, ki imajo v tem trenutku prednost pred tovrstnimi aktivnostmi ministrstva". Simonitiju predlagajo, naj čim prej prekliče poslane dopise in odpre konstruktivni dialog z vsemi z umetniki.

Ministrstvo za kulturo je v torkovem sporočilu za javnost zapisalo, da je stavba na Metelkovi 6 glede na normative oslabljena, statično sporna in nevarna za bivanje. Hkrati kot statično sanacijo bodo izvedli zamenjavo vseh dotrajanih gradbenih elementov, vključno z inštalacijami. Dodali so, da sta obnovo načrtovala že predhodna ministra Dejan Prešiček in Zoran Poznič.

Iz stranke SD pa so sporočili, da bo predsednik Sveta SD za kulturo in nekdanji minister za kulturo Prešiček v četrtek, 22. oktobra, ob 10. uri pred stavbo na Metelkovi 6 podal izjavo o "napovedani deložaciji kulturniških in nevladnih organizacij iz stavbe na Metelkovi 6 v Ljubljani ter zavajanju aktualnega ministra za kulturo glede omenjene zadeve".

Težave z izgubo prostorov pestijo več ustanov v prestolnici, med drugim tudi Zgodovinski arhiv ter organizacije s sedežem v Tobačni (na posnetku) in na Kersnikovi 4, od koder se bo v kratkem morala tako kot več drugih izseliti tudi založba Beletrina. Prostorska stiska nevladnih organizacij s področja kulture v Ljubljani je po besedah predstavnikov založbe:
Težave z izgubo prostorov pestijo več ustanov v prestolnici, med drugim tudi Zgodovinski arhiv ter organizacije s sedežem v Tobačni (na posnetku) in na Kersnikovi 4, od koder se bo v kratkem morala tako kot več drugih izseliti tudi založba Beletrina. Prostorska stiska nevladnih organizacij s področja kulture v Ljubljani je po besedah predstavnikov založbe: "Že nekaj časa izziv, ki se ga mesto Ljubljana ne loteva strateško, trajnostno in premišljeno. Primer dobre prakse odnosa do kulture v mestu je Dunaj, ki prepoznava trajnostno korist kulture za mesto in meščane, rast turističnega potenciala in končno konkretne finančne učinke kulturnih vsebin na mestno blagajno." Foto: BoBo