Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev je tako v ponedeljek na vlado ter na predsednika RS in varuha človekovih pravic naslovila poziv k odpravi "blokade slovenske kinematografije". V zapisu so opozorili na alarmantno stanje na področju filma, ki se zaradi kroničnega pomanjkanja sredstev in tudi zaradi epidemije slabša na dnevni ravni.

Foto: A Atalanta/Luka Matijevec
Foto: A Atalanta/Luka Matijevec

Posledica zastoja finančnih sredstev
V pozivu nadalje beremo, da je vlada s svojimi odločitvami in opustitvami dolžnih ravnanj tudi "pretrgala kontinuiteto ustvarjanja in pahnila filmske delavce v globoke stiske, škodo zaradi neurejenih razmer pa bosta utrpeli tudi slovenska publika in slovenska kultura v celoti," so še zapisali v zvezi, kjer predstavnike oblasti znova pozivajo, "naj se urgentno izvede potrditev že potrjenih izplačil".

V obširnem zapisu pojasnjujejo, da je pereče stanje na področju kinematografije posledica zastoja finančnih sredstev, ki jih je v proračunu za leti 2019 in 2020 sprejela prejšnja vlada, v rebalansu za leto 2020 pa potrdila sedanja. Kot so zapisali v pozivu, so to izplačila na podlagi že podpisanih pogodb med Slovenskim filmskim centrom (SFC) in producenti v letih 2018 in 2019, ki jih je za potrditev na vladi pripravilo ter potrdilo tudi ministrstvo za kulturo.

Sorodna novica "Slovenskega filma ni ustavil Hojs, ampak politični razred, ki že skoraj 30 let vodi državo"

Tudi že podpisane pogodbe in začeto delo
Filmarji v besedilu navajajo, da je ministrstvo za kulturo vladi od 13. marca do 31. avgusta v obravnavo in potrditev predlagalo tri zahtevke za financiranje. V začetku aprila je bil obravnavan in potrjen zahtevek v skupni vrednosti 837.994,71 evrov. V maju je ministrstvo v obravnavo predlagalo še zahtevek za financiranje desetih projektov za leti 2020 in 2021 v skupni vrednosti 536.873 evrov, ki še ni bil obravnavan, konec avgusta pa še zahtevek za financiranje 21 projektov za letošnje in prihodnje leto v skupni vrednosti 2.622.300 evrov, ki prav tako še ni bil obravnavan. Gre za projekte, sprejete v financiranje na razpisih preteklih let, za katere so že podpisali pogodbe in prav tako je že pred časom steklo tudi delo na večini teh projektov.

Nekateri so bili posneti že lani, nekateri v začetku letošnjega leta, pri nekaterih je bila opravljena že obsežna predprodukcija, nekateri – predvsem koprodukcijski filmi – so celo že doživeli uspešne premiere na mednarodni sceni. "Vsem pa je skupno, da ustvarjalci in drugi delavci še niso bili plačani za že opravljeno delo (celo od novembra 2019) in da pri projektih, ki so še v teku, dela zaradi ustavitve dotoka sredstev tudi ni mogoče dokončati," opozarjajo filmarji. SFC-ju je tako do danes uspelo počrpati manj kot petino v proračunu dodeljenih sredstev za letošnje leto.

Na ponedeljkovi seji so sicer vprašanje v zvezi z zastojem financiranja avdiovizualne produkcije zastavili poslanci SMC-ja, SD-ja in NSi-ja, a odgovora na to, kdaj bi lahko bila sredstva sproščena, niso dobili.

Obstala je skoraj vsa za letos načrtovana produkcija
Posledice zapisanega se kažejo tako, da je obstala skoraj vsa filmska produkcija, načrtovana za letos, ustavljen je bil velik del predprodukcije in produkcije za vsaj prihodnji dve leti. Od novembra 2019 do danes pa je po njihovih navedbah brez sredstev za preživetje ostala večina tistih, ki so sodelovali in zvečine že opravili delo pri 31 projektih, za katere je ustavljeno izplačilo. Nekateri so sicer uveljavljali pravice do mesečnega temeljnega dohodka, a pomoč je bila "v najboljšem primeru dodeljena za dva meseca in pol".

Filmarji dodajajo, da je bila pretrgana tudi ustvarjalna kontinuiteta, saj niso bili objavljeni tekoči razpisi, nekateri od lanskih razpisov pa niso bili oziroma še niso zaključeni. Ob tem v zvezi opozarjajo, da bo drugi val epidemije imel še dodatno uničujoče posledice za vse, ki delujejo v avdiovizualnem sektorju.

Če vlada že na prihodnji seji ne potrdi že sprejetih obveznosti do SFC-ja, bodo o situaciji primorani nemudoma obvestiti vse pristojne evropske institucije, so še zapisali pri Zvezi društev slovenskih filmskih ustvarjalcev.