V sloviti restavraciji Four Seasons pravijo, da se stena, na kateri je pet desetletij nameščena Picassova zavesa, kruši in je nujno potrebna obnove. Foto: Reuters
V sloviti restavraciji Four Seasons pravijo, da se stena, na kateri je pet desetletij nameščena Picassova zavesa, kruši in je nujno potrebna obnove. Foto: Reuters
Medtem ko je načrte Seagramove stavbe podpisal nemški arhitekt Ludwig Mies van der Rohe, je notranjščino, vključno z restavracijo Four Seasons, zasnoval Philip Johnson.
Šest let nazaj so vrednost Picassove zavese ocenili na 1,6 milijona dolarjev. Foto: Reuters
Pablo Picasso
Poslikava gledališke zavese predstavlja prizor s tribun arene v trenutku končane bikoborbe. Foto: Reuters

Da bo treba zaveso, ki jo je leta 1919 španski mojster poslikal za baletno predstavo Le Tricorne skupine Ballets russes, premakniti, je pred časom napovedal in s tem nemalo prahu dvignil Aby Rosen, lastnik Seagramove stavbe, v kateri ima slovita restavracija prostore.

Umetnino, ki je skupaj z restavracijo postala ena izmed mestnih znamenitosti, želijo odstraniti, ker je stena pod njo nujno potrebna obnovitvenih del. Napoved je na noge dvignila skrbnika umetnine, newyorški zavod za varovanje kulturne dediščine, ki se je v skrbi, da bi odstranjevanje uničilo umetnino in bi ta ostala brez razstavnega mesta, obrnilo na sodišče.

Po večmesečnem diskurzu predstavnikov strokovne in laične javnosti o tem, kakšna bi bila najboljša usoda za 5,8 metra visoko Picassovo delo, je na pomoč priskočilo newyorško zgodovinsko društvo in odstopilo steno v drugem nadstropju svoje stavbe. "Društvu smo neskončno hvaležni, da je ponudilo pomoč pri ohranitvi tega kulturnega zaklada," je dejala Peg Breen, direktorica newyorškega zavoda za varovanje kulturne dediščine. "Naš cilj je, da ostane v New Yorku in na ogled javnosti."
Premik zavese bo velik izziv
Rešitev pozdravlja tudi Rosen, ki je pripravljen poravnati stroške selitve, restavracije in namestitve na novi lokaciji. Vendar stroški selitve in restavracije so le del težave, krhkost materiala in mere skoraj sto let stare gledališke zavese bodo tiste, ki bodo konservatorsko-restavratorsko službo postavile pred precejšen izziv.
Eno izmed pomembnejših Picassovih scenografskih del
Gledališka zavesa, na kateri je Picasso upodobil prizor s tribun arene v trenutku končane bikoborbe, krasi restavracijo v Seagramovi stavbi od njenega odprtja leta 1959. Zavesa je bila dolgo v lasti francoske družbe Vivendi, leta 2005 pa jo je ta podarila zavodu za varovanje kulturne dediščine. Leta 2008 so vrednost dela ocenili na 1,6 milijona dolarjev, za primerjavo z drugimi mojstrovimi deli - dve leti pozneje so Picassovo sliko iz leta 1932 prodali za 106,5 milijona dolarjev. Čeprav gledališke zavese ne uvrščajo med vrhunce Picassovega slikarskega opusa, sodi po besedah Johna Richardsona, biografa in poznavalca umetnosti tega likovnega velikana 20. stoletja, med eno izmed pomembnejših mojstrovih scenografskih del.