Pandur se je zavzemal za evropsko prepoznaven program EPK-ja, v središču katerega je bilo Mariborsko kulturno središče oziroma Maks - prvi objekt javnega značaja, ki bi ga mesto gradilo znotraj degradiranega postindustrijskega območja in bi bil nekakšen katalizator urbane regeneracije celotnega območja. Foto: Pandur.Theaters
Pandur se je zavzemal za evropsko prepoznaven program EPK-ja, v središču katerega je bilo Mariborsko kulturno središče oziroma Maks - prvi objekt javnega značaja, ki bi ga mesto gradilo znotraj degradiranega postindustrijskega območja in bi bil nekakšen katalizator urbane regeneracije celotnega območja. Foto: Pandur.Theaters

Vse drugo, kar sem poskušal, je naletelo na odpor iracionalnih dimenzij. Ne zmorem več.

Tomaž Pandur
Maks
Pandur si je zamislil, da bo Maks postal simbolni objekt mesta, ki bo oživel izpraznjene industrijske stavbe tekstilne tovarne Merinka, ob revitalizaciji območja pa bi projekt poskrbel tudi za presežno simbolno, vsebinsko in družbeno vrednost v obliki javnega objekta. Prav tako bi 'znova osmislil' desni breg Drave in ga odprl mestu. Foto: Mestna občina Maribor

Toliko negativizma, toliko podtikanj, toliko neresnic, da kar ne morem verjeti, da živim v takšni državi.

Franc Kangler
Somrak bogov
Na očitke v zvezi s svojimi dolgimi odsotnostmi (več mesecev je v Španiji pripravljal novo predstavo) Pandur v Večeru odgovarja, da so 'neumnost', češ da gre za devetčlanski zbor, ki se praviloma sestaja enkrat ali dvakrat letno, torej da ne gre za 'službo s pisarno in tajnico in fikusom', poleg tega pa je v dobi brezžične komunikacije prostorska oddaljenost brezpredmetna. Foto: Aljoša Rebolj
Ivo Vajgl
Naloge predsednika programskega sveta po Pandurjevem odstopu opravlja namestnik predsednika Ivo Vajgl. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi na Pandurjev odstop

"Odstop Tomaža Pandurja z mesta predsednika programskega sveta našega zavoda razumem kot protest nad precej negativnimi javnimi razpravami o njegovi vlogi in v projektu EPK. Menim pa, da bo prav s Pandurjevim dosedanjim umetniškim doprinosom in mednarodno programsko vizijo s predlaganimi presežki projekt EPK zaživel v polnem obsegu. Tomaž Pandur je pomagal postaviti dobre temelje za uspešnost projekta. Aktivnosti zavoda so v danem trenutku tako v polnem teku, ob tem pa verjamem, da bo Pandur kreativno soustvarjal program tudi v prihodnje," je v svoji izjavi zapisala generalna direktorica uprave dr. Suzana Žilič Fišer in se s tem tudi navezala na včerajšnjo Pandurjevo obrazložitev, da v atmosferi nenehne diskreditacije njegovega dela "enostavno ni prijetno ne živeti ne ustvarjati".

Naš v tujini najbolj poznani gledališki režiser je že včeraj poudaril, da je program EPK-ja dobro pripravljen in skladen s pričakovanji Evropske unije, obenem pa kritično pristavil, da "se bo zgodilo to, kar si Maribor zasluži". Danes je dodal še, da mu je bilo v veliko veselje in čast, da je lahko soustvarjal programsko vizijo mariborskega prestolovanja kulturi. "Programski svet EPK-ja je pod mojim vodstvom v manj kot enem letu kreativno izoblikoval programska izhodišča EPK-ja in sedanjemu programskemu vodstvu omogočil stvaritev avtorskega programskega koncepta, ki gre zdaj v realizacijo."

Odpoved dvojni službi v izogib spornosti
"Ker je mnoge v Sloveniji zelo motila moja dvojna vloga v EPK-ju, predsedniška in umetniška, in ker se moj angažma v javnosti neprestano negativno interpretira in kriminalizira, sem se odločil, da z današnjim dnem odstopim kot predsednik in kot član programskega sveta EPK-ja Maribor 2012 in da se v prihodnje posvetim svojemu ustvarjalnemu delu. Prepričan sem, da lahko z njim bolje in učinkoviteje prispevam k uspešnosti in mednarodni prepoznavnosti Evropske prestolnice kulture Maribor 2012," je zapisal Pandur.

Kaznovan, ker je razmišljal velikopotezno?
Tudi za današnjo izdajo Večera je režiser pojasnil, da svojo svoje odločitev sprejel "zaradi načina in nivoja razmišljanja", katerega ne more sprejeti. "Kot da je EPK zapravljanje davkoplačevalskega denarja, kot da so tu kriminalci z mano na čelu, ki se bodo okoristili, pokradli in odšli." Kot ustvarjalec bo Pandur z EPK-jem "z veseljem" še naprej sodeloval, če ga bodo le hoteli. "Vse drugo, kar sem poskušal, je naletelo na odpor iracionalnih dimenzij. Ne zmorem več."

Njegovo odločitev obžaluje programski direktor Mitja Čander. "Tomaž Pandur je dal projektu EPK-ja izjemno pomemben, morda odločilen impulz. Postavil je programske kriterije, ki so osnova celotnemu današnjemu delovanju."

Župan Franc Kangler nad Pandurjevo potezo ni presenečen, še posebej, če pomisli na "vso gnojnico, ki se je v zadnjem času zlivala nanj". "Toliko negativizma, toliko podtikanj, toliko neresnic, da kar ne morem verjeti, da živim v takšni državi," je dejal na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

Bo kulturni center Maks, srce EPK-ja, sploh kdaj zaživel?
Eden izmed glavnih težavnih žarišč Pandurjevega mandata so zapleti pri gradnji osrednjega prizorišča dogodka, Mariborskega kulturnega središča (Maks) (župan Kangler vztraja pri spojitvi projektov Maksa in nove Umetnostne galerije Maribor (UGM)). "Kriv sem za idejo za novi kulturni center mesta, ki je popolnoma v skladu s praksami vsakega resnega evropskega mesta, kaj šele evropskih prestolnic kulture," je za Večer povedal zdaj že nekdanji predsednik programskega sveta.
"Mariborski projekt bi zlahka postal arhitekturni simbol mesta in atraktivna evropska kulturna destinacija, pa vendar se danes v javnosti in v medijih namerno zamegljuje dejstvo, da sem po eni strani avtor ideje, po drugi pa, da nimam absolutno nič s samo realizacijo investicije, niti z javnim komuniciranjem občine, niti s formiranjem formalno-pravnih podlag, niti s poslovnimi in programskimi načrti objekta. To je vse v domeni Mestne občine Maribor." Pred dnevi je namreč javnost razburila vest, da je po mnenju Računskega sodišča in ministrstva za finance najemna pogodba za središče Maks nična, saj je mariborska občina pri sklepanju poslov s podjetjem ZIM ravnala nezakonito.

Pandurja je v programski svet zavoda imenovala Mestna občina Maribor. Naloge predsednika programskega sveta po Pandurjevem odstopu opravlja namestnik predsednika Ivo Vajgl. Po imenovanju novega člana oz. novih članov v programski svet zavoda bodo člani iz svojih vrst izvolili novega predsednika.

Vse drugo, kar sem poskušal, je naletelo na odpor iracionalnih dimenzij. Ne zmorem več.

Tomaž Pandur

Toliko negativizma, toliko podtikanj, toliko neresnic, da kar ne morem verjeti, da živim v takšni državi.

Franc Kangler
Odzivi na Pandurjev odstop