Po Pandurjevem mnenju bo Mariborsko kulturno središče (Maks) oživel izpraznjene industrijske stavbe tekstilne tovarne Merinka, ob revitalizaciji območja pa bo poskrbel tudi za presežno simbolno, vsebinsko in družbeno vrednost v obliki javnega objekta. Foto: MMC RTV SLO
Po Pandurjevem mnenju bo Mariborsko kulturno središče (Maks) oživel izpraznjene industrijske stavbe tekstilne tovarne Merinka, ob revitalizaciji območja pa bo poskrbel tudi za presežno simbolno, vsebinsko in družbeno vrednost v obliki javnega objekta. Foto: MMC RTV SLO
Maribor, Drava
Znotraj projekta EPK Pandur razume Maks tudi kot mednarodni produkcijski in koprodukcijski center. Foto: Miha Lukac
Boršnikovo srečanje
Želijo si tudi povezovanja z že delujočimi programi v mestu, kot so Borštnikovo srečanje, Festival Maribor, programi Karmine Šilec, Magdalena in drugi festivalski dogodki. Foto: FBS/Ivan Vinovrški

Režiser, ki je v Mariboru prevzel vodenje programskega sveta Evropske prestolnice kulture (EPK), je te dni prvič javno spregovoril o načrtovanem Centru uprizoritvenih umetnosti na Studencih. Projekt, ki se ga je v medijih in javnosti že prijelo ime 'Pandurjev center', je zdaj dobil novo ime Terminal 12/Maks.
Ponovno osmišljenje desnega brega Drave
Kot pojasnjuje Pandur, je Mariborsko kulturno središče oziroma Maks prvi objekt javnega značaja, ki ga mesto gradi znotraj degradiranega postindustrijskega območja in bo nekakšen katalizator urbane regeneracije celotnega območja. Režiser je mnenja, da bo Maks postal simbolni objekt mesta, ki bo oživel izpraznjene industrijske stavbe tekstilne tovarne Merinka, ob revitalizaciji območja pa bo projekt poskrbel tudi za presežno simbolno, vsebinsko in družbeno vrednost v obliki javnega objekta. Prav tako bo znova osmislil desni breg Drave ter ga odprl mestu.
Za zahtevne gledališke, glasbene in kongresne projekte
V Maksu sta zamišljeni dve večnamenski dvorani s po 650 sedeži, premičnimi stenami, umeščenimi v moderno postindustrijsko arhitekturo, kar bo omogočalo največjo mogočo prilagoditev glede na naravo prireditev. Center bo namenjen tako najzahtevnejšim scenskim postavitvam kot enako zahtevnim glasbenim nastopom in družabnim dogodkom, pa tudi kongresni in razstavni dejavnosti na najvišji ravni.
Pandur si obeta reden program Maksa, ki bo primerljiv z najpomembnejšimi tovrstnimi centri na svetu, ob lastni produkciji pa bodo v njem lahko gostovale tudi vrhunske produkcije z vsega sveta. "Program bo vsebinsko mnogovrsten, kot pogled, ki se odpira z njegove terase, ob tem pa žanrsko izredno heterogen," je pojasnil.
Za sinergijo z drugimi programi v mestu
Maks naj bi bil v okviru projekta EPK 2012, v katerega je povezan Maribor s partnerskimi mesti, tudi sedež dogodka, nič manj pa ne bi bil po Pandurjevem mnenju center primeren za gostovanje svetovnega mladinskega prvenstva v šahu. Prizadevali si bodo za povezovanje in iskanje sinergij z že delujočimi programi v mestu, kot so Borštnikovo srečanje, Festival Maribor, programi Karmine Šilec, Magdalena in drugi že uveljavljeni festivalski dogodki v mestu.
Znotraj projekta EPK je Maks po Pandurjevih besedah zamišljen kot produkcijski in koprodukcijski center. "Zelo radi bi vanj pripeljali kar nekaj programskih sklopov, med drugim ciklus mariborske režijske šole, v katerem bi sodelovali iz Maribora izhajajoči režiserji. Vzpostaviti želim nekakšen teoretični gledališki inštitut v sodelovanju z Radetom Šerbedžijo, Vaneso Redgrave in Dušanom Jovanovićem, predvidevamo niz mednarodnih gostovanj iz Londona, Berlina, New Yorka, Madrida ter gostovanj programov iz partnerskih mest, povabili bomo priznane festivale z območja nekdanje skupne države," našteva.
O projektu Maks se bo še enkrat odločalo
Sicer pa mestna občina Maribor še ni začela vseh postopkov za realizacijo projekta, saj se je župan Franc Kangler odločil, da bo nekoliko spremenjeni projekt dal v vnovično odločanje novemu mestnemu svetu, kar je predvideno za decembrsko izredno sejo. O podrobnostih projekta zato na Mestni občini Maribor za zdaj ne želijo govoriti, odgovori o finančni konstrukciji in rokih za izgradnjo Maksa pa bodo znani, ko bo pripravljeno gradivo za obravnavo.