Rdeči alarm, stripovska zgodba o odraščanju, uporništvu in nostalgiji pankerja Jureta Krta je v drugi, dopolnjeni izdaji dobila tudi nadaljevanje. Foto: Stripburger
Rdeči alarm, stripovska zgodba o odraščanju, uporništvu in nostalgiji pankerja Jureta Krta je v drugi, dopolnjeni izdaji dobila tudi nadaljevanje. Foto: Stripburger

Zgodba o odraščanju, uporništvu in nostalgiji pankerja Jureta Krta je v drugi, dopolnjeni izdaji, ki jo je avtor predstavil v ljubljanski Strip.Art.Nici Buch, dobila tudi nadaljevanje.
Kratka zgodba Rdeči alarm je bila prvič objavljena leta 1996 v tedniku Mladina, skupaj z nadaljevanji White riot in Črni dnevi pa je istega leta izšla še v integralni albumski obliki pod skupnim naslovom Rdeči alarm - črni dnevi.
Stripovska klasika, ki je navdahnila tudi glasbo
Prva izdaja stripa v nakladi 700 izvodov je bila hitro razprodana. Igor Vidmar je o Rdečem alarmu, ki je izšel tudi v španski stripovski reviji El Vibora in v hrvaški Q, zapisal: "Po Magni purgi prva klasika naše moderne stripovske literature. Zrelo za kresnika. Zrelo za obvezno čtivo."
Lavričeva realistično-karikirana risba ter dinamična stripovska pripoved v Rdečem alarmu je v letu izdaje navdahnila takrat mlado ljubljansko novopankovsko skupino Racija, ki je uglasbila besedilo pesmi iz stripa Rdeči alarm in ga izdala na istoimenski CD-plošči.
Kitarist Racije in stripovski avtor Jure Engelsberger je bil eden od gostov na predstavitvi nove izdaje Rdečega alarma in je skupaj z Lavričem in Sandijem Buhom razglabljal o stripu, panku, preteklosti in prihodnosti.

Nova izdaja Rdečega alarma na 92 straneh
Rdeči alarm je med domačimi poznavalci stripa najbolj cenjen album Tomaža Lavriča, ki je poznan predvsem kot avtor Mladinine Diareje. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje in kasneje Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, ukvarja pa se z ilustracijo, stripom in politično karikaturo.
Njegovi stripi so do zdaj doživeli več kot 40 različnih domačih in tujih izdaj, kot stripovski avtor je sodeloval tudi na številnih evropskih festivalih in prejel nekaj mednarodnih nagrad.

Nova izdaja Rdečega alarma v trdi in mehki vezavi na 92 straneh združuje vse objavljene zgodbe in nekaj dodatnega gradiva. Tokrat je v nakladi 900 izvodov izšel v zbirki Republika Strip revije Stripburger pod okriljem izdajatelja Forum Ljubljana.