Strip Tomaža Lavriča, čigar delo predstavljajo trenutno v Moderni galeriji, je letos že izšel v albumu Novi časi, obeta pa se še nova izdaja Rdečega alarma. Foto: Moderna galerija
Strip Tomaža Lavriča, čigar delo predstavljajo trenutno v Moderni galeriji, je letos že izšel v albumu Novi časi, obeta pa se še nova izdaja Rdečega alarma. Foto: Moderna galerija
Kafka
Robert Crumb in David Zane Mairowitz v stripovskem albumu Kafka podajata delno pisateljevo biografijo, delno pa stripovsko priredbo njegovih del. Pravzaprav delo pokaže, kaj se lahko zgodi umetniku, ko sreča drugega umetnika. Foto: LUD Literatura / Stripburger

Lavričev stripovski album Novi časi, ki govori o času tranzicije, ki je poleg kapitalizma prinesel številne težave, od nezaposlenosti do kriminala, že stoji na policah, oktobra pa bo izšel še en njegov album - Rdeči alarm. Ta je izšel leta 1996 v samozaložbi, tokratna izdaja pa prinaša ob izvirnih zgodbah še novo nadaljevanje.

Kafka v stripu

Od januarja že lahko prebiramo Stripovski album Kafka. Gre za delo ilustratorja Roberta Crumba in pisatelja Davida Zana Mairowitza. Skozi strip oriše življenje in delo znamenitega češkega avtorja Franza Kafke. V novo leto so v Stripburgerju stopili še s posebno izdajo revije Stripburger Ču ču čaki. To sestavljajo stripovske zgodbe, ki so jih Kaja Avberšek, Matej Kocjan, Matej Lavrenčič, Matej Stupica, Marko Kociper, Domen Finžgar in Andrej Štular razstavljali v čakalnicah šestih slovenskih železniških postaj. Gre za zgodbe o vlaku, potovanju in čakanju.

Strip je že v redu, mama

Stripburgerjev načrt je leto skleniti z desetimi izdajami. Med že omenjenimi so posebej opozorili še na zbirko stripov v verzih Strip je že v redu, mama. Gre za plod Kociprovega sodelovanja z Andrejem Rozmanom – Rozo, izšla pa naj bi oktobra. Stripi, ki so pred tem izhajali v časopisu Delo, v zbirki večinoma ilustrirajo Rozovo poezijo iz zbirke Je že v redu, mama.

Minialbum šestošolke iz Ljubljane

V zbirki so izdali še 'eksperimentalni interaktivni stripovski album' Enoletnica, v katerem Saša Kerkoš in Mina Fina prepletata svoja pogleda na čas in vsakdan. V isti zbirki je izšel tudi minialbum Nikola v svetu reklam, ki je delo zmagovalke natečaja Živel strip! šestošolke iz Ljubljane Katarine Pekljaj.

Spomladi o Iztoku Sitarju, jeseni o brazilskem stripu
Pripravljajo tudi 53. in 54. revialno izdajo Stripburgerja. Aprilska se bo posvetila slovenskemu striparju Iztoku Sitarju, avtorju Zgodovine slovenskega stripa 1927-2007. Druga bo izšla novembra in se bo vrtela okoli brazilskega stripa, ki je pri nas, tako kot povsod po Evropi, velika neznanka. To ostaja tudi deseta letošnja izdaja, ki naj, kot pravi Katerina Mirovič, ostane presenečenje.
Najprej je treba poznati osnove
Tisti najbolj poglobljeni poznavalci stripa se bodo letos razveselili enega izmed najpomembnejših del na področju teorije stripa, Ustvarjanje stripa Scotta McClouda, ki ga bo izdalo Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta. Po besedah Igorja Prassela iz društva 2 koluta bodo izdali tudi drugo, morda celo pomembnejšo McCloudovo delo Understanding Comics, če bodo le zbrali dovolj finančnih sredstev.

Strip - slabo urejeno področje

Ob predstavitvi knjižnih novosti so opozorili na financiranje založništva manjših založb, kamor sodita tako Stripburger kot društvo 2 koluta. Striparstvo je namreč precej slabo urejeno področje, poleg tega pa je malo ljudi, sploh v državnih institucijah, od katerih bi lahko založniki stripov pridobili del sredstev in ki bi poznali ter imeli razumevanje za striparsko umetnost.