Na Kongresnem trgu se v poletnih dneh vrsti cela paleta brezplačnih kulturnih prireditev. Foto: BoBo
Na Kongresnem trgu se v poletnih dneh vrsti cela paleta brezplačnih kulturnih prireditev. Foto: BoBo

Zbrane je nagovoril pesnik in nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, avtorsko poezijo pa so na prireditvi, ki so jo krstili za Čast in ugled, brali Blaž Božič, Lidija Dimkovska, Dejan Koban, Barbara Korun, Iztok Osojnik, Radharani Pernarčič, Tone Škrjanec in Glorjana Veber. Sodelovali so tudi glasbeniki: Tomaž Grom na kontrabasu, Andrej Kopač na violini in Jani Kovačič na kitari.

Akcije protesta
Prireditev je projekt inštituta IRIU, ki je letos zaradi ukinitve ministrstva za kulturo ustanovil miniministrstvo za umetnost respublika. To je nastalo kot posledica razmer v kulturi in kot poskus samoorganizacije umetnikov. Kulturnike, ki so bili ob ukinitvi ministrstva za kulturo zavrnjeni, so pozvali, naj se prijavijo na razpis zavrženih, ki so ga objavili na miniministrstvu.

Inštitut je marca izvedel tudi protest 168 ur pokonci za kulturo. V sklopu kulturnega programa, ki je neprekinjeno trajal omenjeno število ur, se je pred minimistrstvom zvrstilo več kot 500 literarnih in glasbenih nastopov približno 300 umetnikov in ljubiteljev umetnosti iz vse Slovenije.