Pred 21 leti je prvič zaplapolala slovenska zastava. Foto: BoBo
Pred 21 leti je prvič zaplapolala slovenska zastava. Foto: BoBo
General Lipič: Ne želimo avreole osamosvojiteljev

25. junija 1991 je po glasovanju v skupščini njen takratni predsednik France Bučar razglasil, da je bil ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije sprejet, s tem pa tudi podlaga za razglasitev samostojne države.

Ob državnem prazniku se ves dan po državi vrstijo številne slovesnosti - pri spominskem obeležju veteranov vojne za Slovenijo 1991 pod Ljubeljem je zbrane nagovoril predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič, minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je bil slavnostni govornik na prireditvi ob počastitvi praznika v Dravogradu, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič pa v Škofji Loki.

Popoldne bo na Kongresnem trgu v Ljubljani prireditev Čast in ugled - proslava za republiko, na kateri bodo dan državnosti počastili pesniki Blaž Božič, Lidija Dimkovska, Dejan Koban, Barbara Korun, Iztok Osojnik, Radharani Pernarčič, Tone Škrjanec in Glorjana Veber. Zbrane bo nagovoril pesnik in nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek.

Türk obsodil nepotrebne delitve
Osrednja državna proslava je sicer potekala že v petek, na njej pa je bil slavnostni govornik predsednik republike Danilo Türk. Poudaril je, da pot naprej ne vodi prek drobitve Evrope, pač pa nasprotno - Evropa bo krizo premagala, če bo našla dobre skupne rešitve in skupno pot naprej. Obsodil je tudi nepotrebne delitve na domačem političnem prizorišču in prikrite "poskuse monopoliziranja oblasti".

Proslavo so namreč zaznamovale razprave o tem, praporščaki katerih veteranskih in domoljubnih organizacij naj sodelujejo na njej, različna mnenja pa so bila izražena tudi na sami proslavi. Medtem ko je predsednik Türk obsodil delitve, so bili prireditelji proslave drugačnega mnenja. Povezovalec prireditve, igralec Jernej Kuntner, je namreč poudaril, da ne smemo žaliti spomina na žrtve vojne za samostojno Slovenijo "s simboli, ki jih je nosil agresor".

V petek tudi slavnostna seja DZ-ja in maša za domovino
Pred praznikom je v petek potekala tudi slavnostna seja DZ-ja, na kateri je podpredsednik DZ-ja Jakob Presečnik poudaril, da smo Slovenci v preteklih dvajsetih letih dokazali, da smo se zmožni prilagajati in odzivati na nujne spremembe. Pred tem je v ljubljanski stolnici potekala maša za domovino. Ljubljanski nadškof, metropolit Anton Stres, je v pridigi izpostavil, da kriza, ki jo doživljamo, kliče po uspešnosti ukrepov za njeno premagovanje.

General Lipič: Ne želimo avreole osamosvojiteljev