Sodišče ne verjame Le Guennecovi trditvi, da sta mu umetnine podarila zakonca Picasso. Foto: Reuters
Sodišče ne verjame Le Guennecovi trditvi, da sta mu umetnine podarila zakonca Picasso. Foto: Reuters
Veliko si drzne, če misli, da bomo takšen poskus kar požrli, je dejala Maya Picasso, hčer umetnikove ljubice in muze Marie-Thérèse Walter. Na njeni levi sedi njen polbrat Claude Ruiz Picasso.
Veliko si drzne, če misli, da bomo takšen poskus kar požrli, je dejala Maya Picasso, hči umetnikove ljubice in muze Marie-Thérèse Walter. Na njeni levo sedi njen polbrat Claude Ruiz Picasso. Foto: Reuters
Pierre Le Guennec je zadnja tri leta Picassovega življenja, to je do leta 1973, pri njem delal kot električar.
Pierre Le Guennec je zadnja tri leta Picassovega življenja, to je do leta 1973, pri njem delal kot električar. Foto: Reuters

Sodišče je odločilo, da sta nekdanji Picassov električar in njegova žena Danielle kriva posedovanja ukradenih umetnin, in ju obsodilo na dvoletno pogojno zaporno kazen. Prav tako morata Picassovim dedičem predati nekaj več kot 271 umetniških del, ki jih v grobem ocenjujejo nekje med 60 in 120 milijonov evrov.

Usodna odločitev, ki ju je stala zbirke
Zakonski par je v garaži svojega doma domu v kraju Grasse v Franciji skoraj 40 let hranil litografije, akvarele in risbe enega najslavnejših umetnikov 20. stoletja. Leta 2010 sta se namenila v Pariz popisat svoje premoženjsko stanje, da njuni otroci pozneje ne bi imeli težav z dedovanjem. Stopila sta tudi v stik z umetnikovimi potomci v upanju, da bi potrdili avtentičnost, vendar Picassov sin Claude Ruiz Picasso njegovi zgodbi o očetovem dejanju ni verjel. Prepričan je namreč, da umetnik nikoli ne bi dal tako zajetnega snopa del eni sami osebi.

Danes 75-letni Le Guennec je kot električar delal na Picassovem zadnjem domovanju, v slikovitem Mouginsu v južni Franciji, protivlomne alarmne sisteme pa namestil tudi v drugih umetnikovih hišah po Franciji. Od vsega začetka je pojasnjeval, da mu je v letu 1971 ali pa 1972 umetnikova žena Jacqueline z moževim dovoljenjem podarila zaboj z nesigniranimi kolaži, risbami in slikami. "Neke noči me je madame ob mojem odhodu poklicala na hodnik in dejala: "To je za vas."," je dogodek povzel med pričanjem na sodišču.
V zbirki tudi nekaj pomembnih Picassovih del
Dela so tako od umetnikove smrti pozabljena ležala v njuni garaži, do usodne odločitve, ki je zakonca stala zbirke. Picassovi dediči so se namreč, takoj ko so izvedeli za obstoj umetnin, obrnili na pristojne oblasti, te pa so sprožile preiskavo. Urad za boj proti prekupčevanju s kulturnimi dobrinami je nato oktobra 2010, približno mesec pozneje, ko sta zakonca stopila v stik s Claduom Picassom, zasegel slike, pozneje pa so Le Guenneca aretirali. Sprva so zakonca izpustili brez obtožbe, vendar pa je ta sledila osem mesecev pozneje. "Vsako jutro se lahko pogledava v ogledalo. Ničesar nisva storila narobe," je ob izbruhu škandala za francosko radijsko postajo Europe 1 povedala 71-letna Danielle Le Guennec.

Po besedah umetnikovega sina Clauda Ruiza Picassa, ki je s sodbo zadovoljen, zbirka obsega nekaj pomembnih mojstrovih umetnin, ki bodo zdaj lahko predstavljene javnosti. Zbirka obsega dela različnih Picassovih faz, nastalih v časovnem razponu med letoma 1900 in 1932. Nekaj jih je iz njegovega modrega obdobja, v zbirki sta denimo študija njegove prve žene, ruske balerine Olge Koklove v sedečem položaju, pa tudi kolaž s pipo in steklenico.