Pjotr Pavlenski s kontroverznimi performansi opozarja na zatiranje političnih pravic v Rusiji. Foto: Reuters
Pjotr Pavlenski s kontroverznimi performansi opozarja na zatiranje političnih pravic v Rusiji. Foto: Reuters
false
Pred Centrom za socialno in forenzično psihiatrijo v Moskvi si je odrezal del ušesne mečice. Z akcijo, imenovano Segregacija, je protestiral proti zlorabi psihiatrije za politično motivirane namene. Želel je demonstrirati, kako zlahka oblasti "odrežejo" posameznika iz družbe z uporabo psihiatričnih in zdravniških diagnoz ter jih zaprejo v kazenske in spokorniške ustanove. Foto: Reuters



Novembra je Pjotr Pavlenski zažgal vhodna vrata sedeža ruske varnostne službe FBS in performans poimenoval Grožnja. Kot je povedal, je bil namen njegove akcije protest proti "terorizmu" državnih varnostnih služb. Obtožen je bil vandalizma, za kar ga lahko obsodijo na zapor do treh let.

Njegov odvetnik Dmitri Dinze aktivističnega umetnika zagovarja, da njegov namen ni bil v povzročitvi materialne škode ali v oskrunjenju česar koli. Argumentacijo je utemeljeval na vzgibu oziroma političnem cilju Pavlenskovih dejavnosti, pri čemer je poudaril, da umetnik "ne predstavlja nobene grožnje javnosti".

Iz psihiatrične bolnišnice v zapor
Zadnji mesec je preživel v psihiatrični bolnišnici Serbsky, kjer so preverjali njegovo duševno zdravje. Pomenljivo je, da si je prav ta bolnišnica prislužila razvpit sloves v Sovjetski zvezi zaradi lažnih diagnoz o duševnih boleznih političnih disidentov.

Zdaj je rusko sodišče odločilo, da bo Pavlenski do začetka sojenja zaradi zažiga vhodnih vrat vladne varnostne službe odšel v pripor. Sodnica je presodila, da bi se lahko Pavlenski izognil pravici in odpotoval v tujino, zato je njegovo zadržanje podaljšala do aprila, ko se začne sojenje.

A 31-letnega umetnika ta odredba ni dotolkla. Med zaslišanjem se je, sedeč v kletki, smejal in pogovarjal s podporniki, ti pa so mu ploskali, ko so Pavlenskega privedli na sodišče. "Kot vedno je optimističen in v pripravljenost na boj," je povedala njegova partnerica Oksana Šaligina.

Naj bodo oblasti konsistentne
Med zaslišanjem je z javnostjo delil tudi svojo izkušnjo v psihiatrični bolnišnici Serbsky, kjer po lastnih besedah ni bil deležen nobenih zdravil. "V Serbskyju je odlično," je povedal. Manj zgovoren je bil glede obtožb njegovega dejanja. Na vprašanja sodnika ni želel odgovarjati, temveč je le ponavljal svojo že izraženo zahtevo, da se njegov primer označi za "terorizem". S tem odgovorom opominja na lansko obsodbo dveh ukrajinskih aktivistov, ki sta bila terorizma obtožena zaradi požigov pisarn proruskih strank na Krimu. "Naj bodo pravne oblasti konsistentne," pravi.

Njegov odvetnik dodaja, da bodo glede pripora vložili pritožbo na evropsko sodišče za človekove pravice. Kot pravi, pripravljajo "močno in barvito" obrambo Pavlenskega. "Upam, da nas ne bodo utišali."

Rezultati psihiatričnih testiranj še niso znani, res pa Pavlenskega niso bili nikakršna novost. Psihiatričnim pregledom so ga podvrgli že po njegovih prejšnjih performansih, s katerimi opozarja na zatiranje političnih pravic v državi – ko si je denimo zašil usta, se gol ovil v bodečo žico, si odrezal del ušesne mečice in si pribil moda na granitno kocko pred Leninovim mavzolejem na Rdečem trgu.