Pjotr Pavlenski je svoj protest pred Leninovim mavzolejem na Rdečem trgu izvedel v nedeljo, ko so v Rusiji zaznamovali dan policije. Foto: Reuters
Pjotr Pavlenski je svoj protest pred Leninovim mavzolejem na Rdečem trgu izvedel v nedeljo, ko so v Rusiji zaznamovali dan policije. Foto: Reuters
Pussy Riot
Pavlenski si je julija lani v protest proti aretaciji skupine Pussy Riot zašil usta. Foto: EPA

Pavlenski, ki je znan bo kontroverznih performansih, v preteklosti si je, denimo, protestno zašil usta in gol zavil v obroč iz bodeče žice, je performans v nedeljo izvedel pred Leninovim mavzolejem. Najprej so ga oskrbeli v bolnišnici, zatem pa je noč preživel na policijski postaji. Policija ga je v ponedeljek privedla na okrajno sodišče, nato pa ga je nepričakovano izpustila na prostost.
Po besedah predstavnice za stike z javnostmi tverskega okrajnega sodišča Jekatarine Korotove je sodišče dokumentacijo vrnilo vodji policijskega okrožja Kitai-Gorod, da ga dopolni.
Umetnikov odvetnik: Priprtje je bilo nezakonito
Performerjev odvetnik Dinar Idrisov je za televizijsko postajo Rain dejal, da je sodnik dopustil možnost, da je bil proti Pavlenskemu sprožen proces, ne da bi prišlo do kaznivega dejanja. "To pa pomeni, da so ga z Rdečega trga v pripor odpeljali nezakonito in brez kakršne koli podlage."
Policija je performerja obtožila huliganstva zaradi preklinjanja v javnosti in poškodovanja lastnine. Če bo sodišče na podlagi popravljenega policijskega poročila odločilo, da je kriv, mu še vedno grozi, da bo moral 15 dni preživeti v zaporu, kar pa je po besedah njegovega odvetnika le malo verjetno.
Pavlenski pojasnjuje, da je želel s performansom predvsem opozoriti na neodzivnost ruske družbe na razvoj "policijske države" v Rusiji, kjer so prav v nedeljo praznovali dan policije. Sprva je nameraval performans izvesti sredi Rdečega trga, a je zaradi postavljanja začasnega drsališča lokacijo projekta postavil bližje Kremlja. Kot pravi umetnik, je bil največji izziv, da je moral vse izvesti zelo na hitro.