Drugo
Plečnikov stadion
Jože Plečnik je stadion za Bežigradom zasnoval leta 1923 za katoliško telovadno društvo Orli. Foto: BoBo
Plečnikov stadion
Ministrstvo za okolje in prostor je odpravilo okoljevarstveno soglasje za gradnjo bežigrajskega športnega parka in zadevo vrnilo Arsu v ponovno odločanje. Foto: BoBo
       V skladu s tem odlokom [iz leta 2009] niso dovoljene nobene gradnje. Ne razumem, kako lahko Arso to obravnava, kot da gre za povsem zazidljivo parcelo in sploh ne upošteva odloka vlade.       
 Poznavalec Plečnikovega dela Damjan Prelovšek
Plečnikov stadion
Odločitev ministrstva za okolje in prostor je bila za nas pričakovana, saj smo v pritožbi opozorili na številne pomembne kršitve postopkovne in vsebinske narave pri izdaji zdaj razveljavljenega okoljevarstvenega soglasja, so v odzivu na odločitev ministrstva za STA pojasnili v civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki. Foto: MMC RTV SLO

Plečnikov stadion: ministrstvo odpravilo okoljevarstveno soglasje

Že vrsto let propadajoča arhitekturna dediščina
21. november 2017 ob 16:59,
zadnji poseg: 21. november 2017 ob 21:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo za okolje in prostor je odpravilo okoljevarstveno soglasje za gradnjo bežigrajskega športnega parka in zadevo vrnilo Agenciji RS za okolje (Arso) v ponovno odločanje.

Kot med drugim navajajo na ministrstvu, Arso ob izdaji soglasja ni ugotovil skladnosti projekta z odlokom o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika za kulturne spomenike državnega pomena.

Še vedno pravnomočno kulturnovarstveno soglasje ministrstva za kulturo
Pri Arsu pa so zapisali, da so pred izdajo okoljevarstvenega soglasja aprila letos znova pozvali ministrstvo za kulturo, naj poda mnenje o sprejemljivosti posega. V njem je državni organ ugotovil, da je nameravani poseg z vidika varstva kulturne dediščine sprejemljiv in da je bilo za nameravani poseg že izdano – in je še vedno pravnomočno - kulturnovarstveno soglasje.

Obremenitev s hrupom, ki jo prinašajo prireditve
Pri obravnavi obremenjenosti s hrupom je agencija pravilno upoštevala opredelitev območja varstva pred hrupom, kot jo določa veljavni izvedbeni prostorski akt Mestne občine Ljubljana, vendar bi po mnenju ministrstva morala presoja vsebovati tudi podatke glede obremenitve s hrupom zaradi nameravanih prireditev v športnem parku.

Kateri koraki sledijo zdaj?
Arso bo po razrešitvi vprašanja vplivov projekta na Plečnikovo dediščino ponovil tudi javno razgrnitev dokumentacije, razpisal ustno obravnavo in šele nato izdal odločbo. Kot so zapisali pri Arsu, je po ugotovitvah ministrstva to namreč potrebno zaradi velike časovne odmaknjenosti od prejšnje javne razgrnitve in večkrat dopolnjenega poročila o vplivih na okolje.

Zadovoljstvo v civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki
Odpravo okoljevarstvenega soglasja za gradnjo Bežigrajskega športnega parka (BŠP) so pozdravili v civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki. Upajo, da bodo družbeniki BŠP razveljavitev razumeli kot priložnost za tehten razmislek o smiselnosti nadaljnjega trmastega vztrajanja pri tem škodljivem in nezakonitem projektu.

Razveljavitev bodo podrobneje komentirali po prejemu oziroma vročitvi odločbe. "Upamo, da bodo družbeniki BŠP to razveljavitev sprejeli in razumeli kot priložnost za tehten razmislek o smiselnosti nadaljnjega trmastega vztrajanja pri tem škodljivem, nezakonitem in nepotrebnem projektu," je zapisala Karmen Stariha iz civilne pobude, ki zastopa tudi prebivalce Fondovih blokov.

Prepričani so, da je treba poiskati rešitev, ki bo vključevala dosledno obnovo stadiona v izvirni Plečnikovi obliki in njegovo oživitev s športno-rekreativnimi, kulturnimi in turističnimi dejavnostmi, ki ne bodo krnile njegove spomeniške vloge, ter poiskati alternativno lokacijo, ki bi bila ustreznejša za uresničitev drugih naložbenih načrtov. Projekt tako ne bi trčil ob prostorske, spomeniške in okoljske omejitve, kakršne prinašata kulturni spomenik državnega pomena in neposredna bližina stanovanjskega naselja, so pojasnili.

Kaj pravi poznavalec Plečnikovega dela?
Tudi poznavalec Plečnikovega dela Damjan Prelovšek pozdravlja odločitev ministrstva. Kot je dejal, je Plečnikov stadion sestavni del Plečnikove Ljubljane. Arhitekt po njegovih besedah postaja vedno bolj pomemben, tudi v svetovni arhitekturi in je danes veliko bolj aktualen kot v času življenja. Sam sicer misli, da bo trajalo še nekaj časa, da bo ljudem prišlo v zavest, da imamo opravka s kulturnim spomenikom in ne z gradbeno parcelo. "Zdi se mi zelo pomembno, da se stadion ohrani, zato je to zanesljivo korak v pravo smer," je dejal Prelovšek.

Poznavalcu Plečnikovega dela se zdi zanimivo, da je bil leta 2009 na vladi sprejet odlok o zaščiti stadiona, v njem pa je popolnoma natančno opisano, kako se sme posegati v območje. "V skladu s tem odlokom niso dovoljene nobene gradnje. Ne razumem, kako lahko Arso to obravnava, kot da gre za povsem zazidljivo parcelo in sploh ne upošteva odloka vlade," je poudaril Prelovšek.

Plečnik je stadion zasnoval leta 1923 za katoliško telovadno društvo Orli. Gradili so ga postopoma, ob evharističnem kongresu leta 1935 so postavili pokrito častno tribuno oziroma glorieto s telovadnico v pritličju.

VIDEO
Odpravljeno okoljevarstveno soglasje za Plečnikov stadion
P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Rokobaroko
# 21.11.2017 ob 17:13
Še en dokaz, da smo Banana republika, prve vrste! Moj predlog:
Vse naj prepustijo Fondovcem, ki naj terase (tribune) uporabijo za gojenje riža, spodaj na terenu, pa naj gojijo pardajz in prašiče.
internazionale
# 21.11.2017 ob 17:10
To je enostavno neumno. Ta obrazložitev je iz trte izvita, za božjo voljo, no.
mihael1
# 21.11.2017 ob 17:15
To se pravi, da v Ljubljani ne sme biti stadiona, ker povzroca hrup.
Obnoviti pa ga je treba kot stadion , ker je bil narejen s tem namenom in je pod zascito.
Birokrati so presegli sami sebe.
Ali jih lahko kdo odpusti , prosim!?
xnplater
# 21.11.2017 ob 17:12
groza! ta država je pa res butasta do kraja! kaj pa veš kaj je plečnik mislil? lahko pa da si je želel imeti ŠRC sredi ljubljane, da se bojo ljudje gibali in družili zunaj, da ne bojo taki zavaljeni prašiči.

kolikor vem, je bil štadion pred bloki, tako da vemo kdo bi se moral odmakniti.
vranek
# 21.11.2017 ob 17:15
Na minissterstvu in na ARSO bi moralo nekaj ljudi takoj in za VEDNO izgubiti službo. To, norčevanje in truda in denarja ljudi, je nesprejemljivo. To je enostavno pritlehno. Ti uradniki imajo imena in nazive na delovnem mestu. Prosim novinarja, da jih izbrska in objavi. To ne more biti skrivnost, ti ljudje odločajo in so plačani iz proračuna. Torej naj slišim imena ljudi, ki vsake tri leta domislijo nov problem, zradi katerega se soglasje ne izda? No naj jih slišimo. IM ENA
zabavljac
# 21.11.2017 ob 17:15
Pa to ne mores verjet. To si pa zdej res zmislujejo. Pa komu je v interesu da stadion propada? Obremenitev s hrupom ob prireditvah, pa a se vi zajebavate? A k se je pa fuzbal igral, takrat pa kaj, takrat s tem ni blo problema zdej pa kr naenkrat je. Pa ne me j****.
alcatraz
# 21.11.2017 ob 17:22
tam za avstrijce ali koga že rodovitno zemljo za svinjarijo, tu pa te sramote sredi mesta ne morejo urediti za domačega investitorja.
da jih ni sram!
Jožeine
# 21.11.2017 ob 17:14
Tožit državo za nerazumljivo dolgo odločanje o tem postopku in to pred EU sodiščem - včasih samo to zaleže in upam, da bo parlament sprejel zakon za odškodninsko odgovornost v takih primerih uradnik in vseh ostalih motilcev in zgagoslavov. Tu je vse jasno, v interesu je, da se stadion obnovi, načrt za obnovo in dopolnitev je v stilu, prijeten za pogled in čas je, da se zadeva premakne naprej!
RibičIČ
# 21.11.2017 ob 17:26
Pa to je že prav tragikomično. Imamo brez dvoma najbolj idiotsko birokracijo v Evropi in še bolj idiotsko vlado, ki ne zna ničesar uredit. Razpravljajo o gospodu Ahmedu, medtem pa nam propada infrastruktura, po tirih vozi klump, zdravstvo zanič, sodstvo zanič, uprava zanič. Pa to svet še ni videl!!! Vse vlade so iste, nobena ne zna sprejet ENE resne reforme, ki bi uredila položaj na ENEM področju!
shark77
# 21.11.2017 ob 17:29
Če bi bil jaz na mestu Pečečnika bi na travnato površino pripeljal nekaj kamionov peska in zemlje in naredil stezo za motokros.Tisti ki bi bil najbolj glasen bi dobil zastonj uporabo...
Emsho
# 21.11.2017 ob 17:41
V tej zbirokratizirani državi bi še Plečnik dobil zavrnjeno soglasje h gradnji....
sirus
# 21.11.2017 ob 17:42
Brez skrbi, javni uslužbenci bodo sebe ocenili z oceno odlično in zahtevali višje plače.
Geres*
# 21.11.2017 ob 17:15
Pececniku svetujem, da odneha in svoj denar vlozi drugje. Saj bo se ob zdravje pri vseh teh neumnostih.

Bo stadion pac propadal. Samo da bodo prebivalci okoliskih blokov srecni.
darkwader
# 21.11.2017 ob 17:42
Kot kaže za lakirnico v tuji lasti je politična volja, ko pa domačin hoče nekaj ustvarit pa ta volja izgine.
nesreča
# 21.11.2017 ob 17:36
Ni kaj, vsaka vam čast ljubljančani, da pustite, da vam sredi Ljubljane peščica državljanov iz Fondovih blokov, (ki mimogrede zasedajo zemljo ob zidu stadiona, ki sploh ni njihova last) in birokrati iz ARSO-a, pametujejo in pustijo stadion propadati! Še par let bo minilo in se bo sesul sam vase, vi pa še kar pametujte s temi pacienti, ki jim ni drugega, kot da mečejo polena pod noge Pečečniku. Velik minus gre tudi županu. Če bi se vsaj malo zavzel, bi bil stadion že obnovljen, samo kaj, ko mu pri tem poslu ne bi kapnilo 10% v žep. Je šel raje Stožice gradit, ki pa je milo rečeno - pogreb. Od celega, par 1000 kvadratov velikega kompleksa, mu je uspelo sklamfat samo dvorano in napol stadion. Kje je tisti megalomanski trgovski center, s katerim se je tako hvalil?
Emmure
# 21.11.2017 ob 17:31
te ruševine so državnega pomena??zakaj pa potem država ne obnovi stadion.Plečnik se obrača v grobu.Sramota.Tako velik človek kot je Plečnik si zasliži veliko več.
thomasnn
# 21.11.2017 ob 17:23
"Ministrstvo za okolje in prostor je odpravilo okoljevarstveno soglasje za izgradnjo bežigrajskega športnega parka in zadevo vrnilo Agenciji RS za okolje (Arso) v ponovno odločanje."

Ministrstvo za okolje in prostor okoljevarstvena soglasja postavlja na povsem novo raven! Bravo in naj razume, kdor more.
lojze47
# 21.11.2017 ob 17:58
Pri teh birokratih Jakob Aljaž ne bi nikoli dobil soglasja za postavitev stolpa na Triglavu.
Emmure
# 21.11.2017 ob 17:34
in tisti low life bloki okoli stadiona so gnila zapuščina wannabe modernih"arhitektov".njih naj odstranijo.
dalton1
# 21.11.2017 ob 18:00
Nikoli ne bom razumel zakaj Pečečniku ne dovolijo obnovitev in posodobitev stadiona in ga raje pustijo na sramoto vseh propadati. Stanovalci Fondovih blokov ne bi smeli imeti nobene pravice veta za območje, ki ni njihovo. Hrup na morebitnem gradbišču, ja kje pa ni hrupa, če nekaj gradijo.
Ko moji sosedje nekaj štemajo v svojem stanovanju, četudi dva, tri nastropje nižje, se pri meni sliši kot bi delali v moji sobi. Ampak si rečem, naj ljudje delajo, saj ne bo trajalo v nedogled. Na žalost te egoiste podpira neživljenska birokracija. Take primere bi morali reševati v treh tednih ne pa desetletje.
SpicyWeiner
# 21.11.2017 ob 18:03
Objavite ime in priimek osebe, ki je odpravila okoljevarstveno soglasje. Gre vendarle za javni dokument, torej kakšen argument o varstvu osebnih podatkov tukaj ne pride v poštev.
skripy
# 21.11.2017 ob 18:12
Če bi bil pred sto leti tak sistem, bi bila Ljubljana še zdaj porušena od potresa.
davp
# 21.11.2017 ob 19:54
V Sloveniji ne bo premika na bolje, dokler ne odpustimo 1/3 javnih uslužbencev, tisti ki bodo ostali, pa bodo z znojem in zagnanostjo dokazali, da si zaslužijo državno službo. Sramota kaj se dogaja.
xyxy
# 21.11.2017 ob 17:55
Iz slovenskega podjetnika se delajo norca, vlečejo to soglasje kot čreva, za tuje vlagatelje je vse urejeno v parih mesecih. Pa naj razume to državo, kdor jo mora. Pečečniku predlagam, da podjetje preseli v tujino in kot tujec zaprosi za soglasje, bo v parih mesecih imel vse kar potrebuje. Ali pa naj najde partnerja v tujini in preko njega ureja dokumentacijo.
por
# 21.11.2017 ob 17:52
Kot med drugim navajajo na dotičnem ministrstvu, Arso ob izdaji soglasja ni ugotovil skladnosti projekta z odlokom o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika za kulturne spomenike državnega pomena.

Pri Arsu pa so zapisali, da so pred izdajo okoljevarstvenega soglasja aprila letos znova pozvali ministrstvo za kulturo, naj poda mnenje o sprejemljivosti posega.

Od kdaj pa ARSO odloča o kulturni zapuščini? Če imamo ZVKDS??? Ja saj ZVKDS je že dal kulturnovarstveno soglasje, za božjo voljo, a morajo vseeno posebej napisat dopis še ARSO-tu? Pa kaj so povsem utrgani??? Hrup mogoče že razumem, da zna bit problem, vendar to zgoraj napisano pa je res norčevanje državnega organa iz delovnih ljudi.

@echo
Plečnika bi danes - ne samo da ne bi dobil soglasja - v zapor bi ga dali.
Binder Dandet
# 21.11.2017 ob 19:08
Živiš ob Dunajski prometnici in te moti hrup prireditev, ki so občasno.
Radoveden
# 21.11.2017 ob 18:39
Menda je vsem jasno, da se ne gre za strokovno odločitev ampak politično-mafijsko.
taprav gorenc
# 21.11.2017 ob 18:06
A zdej bodo pa goščavo sredi štadiona odstranili ? Ali se niso kakšne ptice naselile?? Kam bodo šle pa zdej??
kon
# 21.11.2017 ob 17:51
Ah folk jst se sploh več ne sekiram. Zavožena država. Vi pa še naprej volte nove obraze, jankoviče in druge bedake in pričakujte drug rezultat.
Yanez
# 21.11.2017 ob 18:39
Kdor vsaj malo logično razmišlja mu je jasno, da so Fondovci le priročen izgovor za druge interese, ki so v ozadju. Drugače ne bi 10 let na vse možne načine zaiebavali človeka, ki želi s svojim denarjem narediti to, kar bi moralo mesto, Plečnikovemu stadionu povrniti nekdanjo slavo.
Tako pa je enkrat kriv pretiran hrup med gradnjo, drugič po gradnji, tretjič solata, četrtič premalo Plečnika na obnovljenem Plečnikovem stadionu, petič bodo verjetno problem mušice ob novih reflektorjih. Vse z enim ciljem ustaviti investicijo, ki je konkurenca propadajočim Stožicam. Zato dokler boste imeli Ljubljančani na vrhu to kar imate, pozabite na obnovljen Plečnikov stadion.
Na Pečečnikovem mestu pa bi pod ceno prodal parcele Strojanovim, ki bi si hitro marsikaj zgradili, seveda vse z ARSO dovoljenji.
Križana gora, kje mi živimo...
Mikita
# 21.11.2017 ob 18:22
Naj Magna na tem zmeljišču zgradi lakirnico. Bodo takoj vsa soglasja (in provizije).

Pa niste nirmalni. Stadion je namenjen prireditvam. A naj Pečečnik tam orgaznizira yogo?
špohtl
# 21.11.2017 ob 18:15
Pečečnika ovirajo že skoraj 10 let (morda še več) in ne dajo soglasja. Smilijo se jim prebivalci Fondovih blokov. V primeru Kemisa, pa se jim mnogo več Vrhničanov nič ne smili in Kemisu ne odvzamejo dovoljenja kljub delni črnogradnji. Lepo je v Sloveniji, če si prvorazreden.
skripy
# 21.11.2017 ob 18:08
Tole ministrstvo za okolje in prostor je preslikano ministrstvo za raziskavo rude in zabušavanje iz Alan Forda. Postopki se vlečejo kot jara kača in so v glavnem namenjeni temu, da nesposobni uradniki prelagajo papirje z leve na desno in služijo denar. Pa ne gre samo za to zadevo, ampak vse skupaj. Postopki bi morali biti narejeni tako, da se od začetka točno ve, koliko časa bo trajalo, preden bo odločba dokončna. Ne pa, da je možno, da se stalno pritožujejo, vračajo na začetek postopka in tako naprej.
Homer.
# 21.11.2017 ob 18:03
Če je kdo mislil, da je ta ruševina kulturni spomenik posebnega pomena, ki bi ga bilo potrebno v celoti ohrani, potem nikoli tega objekta ne bi smeli prodati.
Absurd pa je vpliv hrupa na okolico.
Dokler je bil to aktivni športni objekt, očitno hrup nikogar ni motil. Zdaj pa očitno imajo okoliški prebivalci bolj občutljiva ušesa.
Američani imajo za to izraz NIMBY (Not In My Back Yard)
odlekiran
# 21.11.2017 ob 18:02
Ves point je v Stožicah. Če ne štekate, pa nič.
niceasmay
# 21.11.2017 ob 17:29
Kot vedno pri takih stvareh se velika množica različnih vrst živali drenja ob enem samem koritu. In nikogar z močjo in razumom ni, ki bi to presekal. Živela Zlovenija!
dimmukomun
# 21.11.2017 ob 17:30
Ja,skrbi jih za male ljudi,nimaš kaj to je Slovnija,skrbna in poštena,:)
mojir
# 21.11.2017 ob 19:45
Butale No.1 !!!!!!
slaya
# 21.11.2017 ob 19:30
v Krajinskem parku Ljubljansko barje lahko smrdi in uničuje Kemis, ne more pa...
sandiego1995
# 21.11.2017 ob 18:51
A je ta država NORMALNA? Namesto, da bi že leta pobirala davke od celega kompleksa, dopušča, da vodijo kolo vrtičkarji iz sosednjih blokov, od katerih imajo redki dokončano osnovno šolo.
Je pa tak kaos kot kaže, drugače si to težko razlagam, tudi v intersu LJ župana, saj bi potem njegov propadli projekt Stožice dokončno propadel. In ljubljančani ga boste na naslednjih volitvah zopet lovili. Ta država je v malori.
sonce12
# 21.11.2017 ob 18:44
Tole ni za članek pod Kulturo, bolj pod črno kroniko ker vse skupaj je tragično in zelo žalostno. Ob vsem tem me zanima zakaj se nobena inštitucoja recimo zavod za varstvo kulturne dediščine ali podobni ne vmešajo, a je njim tudi v interesu da tak objekt z tako vrednostjo prpada?? Drgač pa teli blokovci so res ..........mah nebom se grdo izrazu
Mikita
# 21.11.2017 ob 18:31
In zanimivo, z Rogom ni nobenih problemov in zdajšnji "investitorji", ki po domače zidarijo in svinjarijo tudi po okolici, ne rabijo nobenih soglasij, ne gradbenih, ne okoljevarstvenih, ne študij hrupa. Njim je dovoljeno vse, celo sodišče jim priznava "lastnino". Tukaj, kjer je človek kupil zemljišče, pa bi želel zadevo speljat po pravilih, pa so taki problemi, ker bi stadion bil stadion in je zato treba kup soglasij. Jaz teh naših "organov" čisto nič več ne razumem.
vranek
# 22.11.2017 ob 02:15
Narobe je ,da tako skodljivo sodrgo po ministrstvih in agencijah placujemo.
levak12
# 21.11.2017 ob 19:37
Ne vem zakaj ga enostavno ne podrejo in na mestu zgradijo stolpnice ,ki bodo verjetno stanovalcem sosednje ulice bol po godu.....ali pač ne.....kdo bi vedel?
themetun
# 21.11.2017 ob 19:03
Kako pa to, da še niso sprejeli LexPečečnik-a?
zamudnik
# 21.11.2017 ob 18:37
Zdaj bo pa Prelovšek lahko terasi tiste "kapelice" lahko razstavljal svoj Plečnikov stol.
firtoh
# 21.11.2017 ob 18:36
Jaz bi na Pečečnikovem mestu pripeljal 30 bagerjev in vse zrušil v enem dnevu.Da te desetletje zafrkavajo,nato pa postopek še enkrat ponovijo.Pol pa naj presojajo hrup,pa spomeniško varstvo....
SpicyWeiner
# 21.11.2017 ob 18:28
A bo Miro sedaj tudi zahteval, da to odločbo dodatno obravnava vlada? Ali to počne samo v primeru, ko gre za tujce, ki so tukaj nelegalno?
g1n3k
# 21.11.2017 ob 18:25
Ves point je v Stožicah. Če ne štekate, pa nič.
.
Konkurenca Stožicam torej? Potem bo tako ostalo vsaj dokler bo imel Jankovič kakšen vpliv.
Kekec99
# 21.11.2017 ob 18:08
S takim pristopom bodo zanamci lahko občudovali le ruševine Plečnikovega stadiona.
Kazalo