Z omogočenjem podaljšanja je družbena pogodba skupne družbe BŠP dobila več časa za pridobitev dovoljenja za začetek gradnje. Foto: BoBo
Z omogočenjem podaljšanja je družbena pogodba skupne družbe BŠP dobila več časa za pridobitev dovoljenja za začetek gradnje. Foto: BoBo

Že ob prihodu na sejo mestnega sveta je Civilna pobuda za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki pred vhodom v mestno hišo z letaki pozivala, naj mestni svetniki glasujejo proti podaljšanju družbene pogodbe. V pobudi so prepričani, da je projekt BŠP, kot so zapisali, okoljsko nesprejemljiv, zato nikoli ne more dobiti okoljevarstvenega soglasja.

BŠP je leta 2007 ustanovila mestna občina Ljubljana skupaj z Olimpijskim komitejem in z družbo GSA poslovno svetovanje v lasti Joca Pečečnika. Družba bi prenehala delovati, če zaradi nepridobitve gradbenega dovoljenja za začetek del v sedmih letih (84 mesecev) od sklenitve pogodbe izvedba projekta ne bi bila mogoča. Ker družba ni pridobila vseh dovoljenj v predvidenem času, Mestna občina Ljubljana predlaga, da se veljavnost pogodbe podaljša na 108 mesecev. O tem bodo družbeniki odločali v sredo.

Vzrok za zavrnitev je velik hrup
Ministrstvo za okolje in prostor je na začetku meseca pritrdilo lanski odločitvi Agencije RS za okolje in zavrnilo pritožbo družbe BŠP glede izdaje okoljevarstvenega soglasja za prenovo stadiona. Razlog za zavrnitev okoljevarstvenega soglasja so bile visoko presežene vrednosti kazalcev hrupa med gradnjo.

Ljubljanski župan Zoran Janković je v ponedeljkovi razpravi poudaril, da je bilo v času delovanja stadiona na nogometnih tekmah tudi po 20.000 ljudi, okoliški stanovalci pa so hrupne tekme gledali tudi s sosednjih streh. Danes se ti okoliški prebivalci pritožujejo nad pretiranim hrupom, ki bi nastal v času del, je dejal.

Svetnico SMC-ja Ano Žličar je zanimalo, kakšne bi bile finančne posledice za MOL, če svetniki danes ne bi glasovali za podaljšanje pogodbe. Janković ji je pojasnil, da bi bila občina v tem primeru ranljiva za tožbo zasebnega investitorja, podjetja GSA, ki je v projekt že vložilo 12 milijonov evrov. Kakšne bi bile posledice za Mol, pa Janković ni znal ovrednotiti. Predlog sklepa so svetniki po dolgotrajni razpravi potrdili s 25 glasovi za in sedmimi proti.

SDS: podaljševanje nima smisla
Podaljšanju pogodbe so ostro nasprotovali v opozicijskem SDS-u. Jernej Pavlin je poudaril, da podaljševanje pogodbe nima smisla, saj je po njegovem mnenju vsakomur jasno, da projekta, ki še vedno nima vseh gradbenih dovoljenj, ne bo. Vodja Svetniškega kluba SDS Mirko Brnič Jager je ob tem dodal, da gre zgolj za podaljševanje agonije propadanja Plečnikove arhitekture.