Danny Boyle pravi, da je to, da so mu zaupali režijo odprtja olimpijskih iger, zanj velika čast. Foto: EPA
Danny Boyle pravi, da je to, da so mu zaupali režijo odprtja olimpijskih iger, zanj velika čast. Foto: EPA

Na BBC-jevem radiu je Boyle povedal, da je njegova naloga ustvariti "razburljiv, očarljiv in privlačen večer", in dodal, da bo to edinstvena priložnost, da tudi sam kaj prispeva k igram, ki bodo gotovo fantastične. Ko je dobil ponudbo, o njej sploh ni razmišljal, ampak jo je brez pomislekov sprejel, sodelovanje pa mu bo v čast, je še razkril.

Med štirimi drugimi "kreativci", ki bodo sodelovali pri odprtju in zaprtju olimpijskih in paraolimpijskih iger, bo tudi režiser Stephen Daldry (Billy Elliott, Bralec, Ure do večnosti ...). "Skupaj s producenti se bomo potrudili za kreativno kontinuiteto na vseh štirih slovesnostih, vanje bo vključeno tudi občinstvo, v ključne vloge pa bomo postavili najboljše izvajalce na svetu," je dodal Daldry in povedal, da je navdušen, da je del ekipe.

"Te igre bodo združile britanski talent na svetovni ravni," je prepričan Sebastian Coe, vodja londonskega organizacijskega komiteja iger. Med sodelujočimi bo tudi otroški pisatelj Michael Morpurgo, ki bo ustvaril zgodbe v ozadju maskot londonskih iger.

Boyle nazaj v gledališče
Danny Boyle je poleg Revnega milijonarja, ki je dobil osem oskarjev, znan tudi po filmih Trainspotting in Plaža z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi. Kariero je začel v gledališču, letos pa se vrača k odrskim deskam. 53-letnik bo namreč režiral Frankensteina v produkciji Narodnega gledališča v Londonu.

Odprtje olimpijskih iger v Pekingu leta 2006 je režiral najslavnejši kitajski režiser Džang Jimov. V Londonu se bodo morali zelo potruditi, da bi presegli razkošno odprtje, ki si ga je ogledala milijarda ljudi, a se bodo naloge, kot kaže, lotili na drugačen način, saj je Boyle povedal, da odprtje ne bo tako megalomansko kot na Kitajskem.

Oznanilo, da bo na čelu slovesnosti Boyle, je prišlo ob novici, da bo odprtje gostil novi olimpijski stadion v vzhodnem Londonu, ki sprejme 80.000 gledalcev. Na odprtju bo poleg umetnikov nastopilo tudi 10.000 športnikov iz 205 držav.