Cankarjev dom bo v sezoni 2018/19 nadaljeval že uveljavljene abonmaje, ob njih pa so napovedani trije veliki tematski festivali: ob že trajajočem Cankar o Cankarju še Maribor je naš in Na Olimpu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Cankarjev dom bo v sezoni 2018/19 nadaljeval že uveljavljene abonmaje, ob njih pa so napovedani trije veliki tematski festivali: ob že trajajočem Cankar o Cankarju še Maribor je naš in Na Olimpu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Uršula Cetinski
Razstavo Ivan Cankar in Evropa, ki je na ogled v Galeriji CD in predstavlja osrčje festivala Cankar o Cankarju, je mogoče obiskati še do 28. februarja, je med drugim povedala generalna direktorica Uršula Cetinski. Foto: BoBo
Kostja Gatnik
V Galeriji CD bo konec marca potekal 13. slovenski bienale ilustracije, na katerem bodo nagrado za življenjsko delo podelili Kostji Gatniku. Gre za enega najvidnejših slovenskih likovnikov, ki je v dolgoletnem posvečanju vizualni umetnosti posegel na različna področja - od slikarstva, grafičnega oblikovanja in ilustracije do fotografije. Foto: BoBo
Gajin svet
Tudi v tej sezoni bodo v CD nadaljevali program slavnostnih premier slovenskih filmov Naši filmi doma, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom. Kot prvega bodo v njem 18. septembra prikazali Gajin svet v režiji Petra Bratuše. Foto: SFC

Sezona 2018/19 tako v Cankarjevem domu (CD) poleg številnih posameznih dogodkov nadaljuje uveljavljene abonmaje, ob njih pa prinaša tri velike tematske festivale.

Cankarjevo leto se še ni izteklo
Začnimo torej z Ivanom Cankarjem, v znamenju katerega je vse leto 2018, saj se poklanjamo 100. obletnici njegove smrti. 26. septembra bo v Štihovi dvorani premiero doživela gledališka predstava Hlapec Jernej v režiji Žige Divjaka. Na dan pisateljeve smrti, torej 11. decembra, pa bodo v Kosovelovi dvorani priredili mednarodni simpozij o njem. Razstavo Ivan Cankar in Evropa, ki je na ogled v Galeriji CD in predstavlja osrčje festivala Cankar o Cankarju, pa je mogoče obiskati še do 28. februarja, je med drugim povedala generalna direktorica Uršula Cetinski.

Svojo 100-letnico slavi tudi SNG Maribor
V prvem mesecu prihodnjega leta bodo s festivalom Maribor je naš zaznamovali 100. obletnico profesionalnega delovanja SNG-ja Maribor. Mariborski gledališčniki se bodo predstavili z Verdijevo opero Aida, Peer Gyntom po motivih Ibsenove drame v koreografiji Edvarda Cluga, plesno predstavo Smrt v Benetkah po romanu Thomasa Manna v koreografiji Valentine Turcu in Puccinijevo opero Turandot. Festival bo obogatil niz pogovorov, ki jih bo z zanimivimi Mariborčani pripravil pisatelj Tone Partljič. In tudi mlajše občinstvo bo prišlo na svoj račun, saj mu bo namenjena predstava Kekec po motivih Josipa Vandota v Clugovi koreografiji in z glasbo zasedbe Katalena.

Kulturni hram se bo tudi povzpel na Olimp
Tudi festival Na Olimpu bo našel svoje zavetje v CD. V okviru tega festivala bodo v Galeriji CD junija odprli razstavo Ideja: Znanost in tehnologija antične Grčije. Razstava, ki jo pripravljajo v sodelovanju z znanstvenim centrom in tehnološkim muzejem NOESIS iz Soluna, obravnava razvoj starogrških dognanj na različnih znanstvenih področjih ter številne tehnične in tehnološke izume.

Sobotna priloga Dela in bienale ilustracije
Že na začetku januarja pa bodo v prvem preddverju odprli razstavo z naslovom Časopis, prvi odtis zgodovine. Po besedah urednika Sobotne priloge Alija Žerdina bodo s to postavitvijo zaznamovali 60-letnico časopisa Delo. V Galeriji CD bo konec marca potekal 13. slovenski bienale ilustracije, na katerem bodo nagrado za življenjsko delo podelili Kostji Gatniku, je napovedala vodja razstavnega programa Nina Pirnat-Spahić.

Nepogrešljiva zlati in srebrni abonma
Po besedah vodje programa resne glasbe, opere in baleta Ingrid Gortan bo 19. septembra zlati abonma uvedel koncert orkestra Philharmonia London, junija pa ga bo sklenil Filharmonični orkester iz Luksemburga, kot solistka bo nastopila pianistka Yuja Wang. Srebrni abonma bo 3. oktobra uvedel koncert pianista Daniila Trifonova, aprila ga bo sklenil vokalni ansambel The Gesualdo Six.

Andrej Jaklič, vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa, pa je v abonmaju Veličastnih 7 med drugim poudaril predstavo Ljubezen, poglavje 2 v izvedbi izraelske plesne skupine L-E-V, ki bo na sporedu 16. oktobra, in gostovanje Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba s predstavo Cigan, ampak najlepši v maju.

V Štihovi dvorani bo februarja doživela premiero igra Oleanna Davida Mameta v režiji Borisa Cavazze, v kateri bosta zaigrala Sebastian Cavazza in Ajda Smrekar, maja pa v Linhartovi dvorani performans De facto v koreografiji Leje Jurišić in na glasbo Milka Lazarja.

Vodja kulturnovzgojnih in humanističnih programov Barbara Rogelj je med drugim poudarila mladinsko opero Všeč si mi, katere libreto podpisuje Milan Dekleva, glasbo Damijan Močnik, režijo pa je prevzela Nana Milčinski.

Že 60 let džezu posvečenega festivala
Svojo okroglo 60. obletnico bo junija doživel Jazz festival Ljubljana. Vodja programa džeza in glasb sveta Bogdan Benigar je med drugim poudaril še oktobrski koncert Branka Završana Brel 40 na dan 40. obletnice smrti Jacquesa Brela in koncert Tea Collorija v novembru.

In skoraj tri desetletja festivala Liffe
Simon Popek je kot vodja filmskega programa CD napovedal 29. ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe, 21. festival dokumentarnega filma in 13. festival gorniškega filma, nadaljevali pa bodo tudi program slavnostnih premier slovenskih filmov Naši filmi doma, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom. Kot prvega bodo v njem 18. septembra prikazali Gajin svet v režiji Petra Bratuše.

Nova sezona Cankarjevega doma se predstavi
Nova sezona Cankarjevega doma se predstavi