Osmi dan

"Kar 50 odstotkov vsebin na spletu naj bi generirala umetna inteligenca," smo slišali na konferenci (Ne)realni podatki – realni učinki, ki je prejšnji teden potekala v Kinu Šiška. Sogovornik avtorice prispevka Felix Stadler je poudaril, da je nerealno novo realno, vendar pa ljudje še vedno živijo v svetu objektivne resnice.

Sorodna novica Neresnično je novo resnično: konferenca o tem, kako podatki upravljajo naša življenja

Na konferenci je bila zanimiva omemba, da so aplikacije sikofantske, torej da so naklonjene ljudem in jih priklenejo nanje. Spletne platforme ustvarjajo paralelne države. Strežniki oziroma strežniške farme so locirane v 'praznih prostorih' sredi ničesar in zastražene z oboroženimi varnostniki, za njihovo vzdrževanje pa se potroši ogromno energije.

Kot je avtorici prispevka Nataši Žunić povedal profesor digitalne kulture na univerzi v Zürichu, Felix Stadler: "Če se vam pokvari vozilo, pokličete servis, podatki, generirani z umetno inteligenco, pa so vaša težava."

Zanimiva na konferenci je bila tudi omemba strategije sive skale. Gre za neodzivanje na nasilne in manipulativne dražljaje.

Sorodna novica Razstava Razširjeni vid z deli, ki jim je skupen zasuk k človeku in njegovi senzibilnosti

V oddaji lahko pričakujete tudi komentar Boštjana Jurečiča z razstave Razširjeni vid v Cukrarni. Razstava predvideva, da vid ni zgolj čutno doživetje, temveč da gre za nekaj več. Vid je sicer prvi v vrsti čutov pri ljudeh. Razstava v Cukrarni kljub naslovu sega onkraj teme.

Avtor prispevka je zapisal: "V ljubljanski Cukrarni je na ogled obsežna razstava del s področja minimalizma, op-arta, sound arta in sorodnih področij. Avtorji razstave skozi izdelke obravnavajo vprašanja gledanja, videnja in zaznave nasploh. Boštjan Jurečič v svojem prispevku pokaže in prikaže tisto, kar je v Cukrarni na ogled, predvsem pa opozori na specifično zagato, ki prežema večji del razstave."

Vabljeni k ogledu na Televiziji Slovenija 1 drevi ob 21.40.