Podelitev Prešernovih nagrad bo v soboto ob 20.00 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Foto: Bobo
Podelitev Prešernovih nagrad bo v soboto ob 20.00 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Foto: Bobo

"Kot se sončna svetloba na poti do Zemlje ob ovirah siplje v neskončno barvitost nebesnega svoda, sicer bi se nad nami razprostirala le globoka črnina, tako se ustvarjalna svetloba na poti od izvira do umetnine ob posameznikih siplje v neskončno barvitost umetniških del, brez katerih bi med nami zavladala le globoka črnina," je dejal Matej Filipčič, režiser in scenograf letošnje podelitve.

Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, bo v skladu z odločitvijo Generalne skupščine Združenih narodov, ki je letošnje leto razglasila za mednarodno leto svetlobe, ta tudi v ospredju državne proslave ob kulturnem prazniku. To bosta povezovala Nataša Dolenc in Igor Velše. Vezno besedilo je delo Petra Kolška, videoprojekcije pa Jasne Hribernik in Andreja Intiharja. Prireditev boste lahko v neposrednem prenosu od 20. ure spremljali na 1. programu TV Slovenije, 1. programu Radia Slovenija in na MMC-ju.

Na letošnji podelitvi bodo nastopili igralci Ana Urbanc, Jernej Gašperin, Aljaž Jovanovič in Gregor Gruden, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Slovenski tolkalni projekt, Marjan Strojan in Jure Pukl/Bastian Stein's NEOgravity.

Lani sta Prešernovo nagrado za življenjsko delo in bogat ustvarjalni opus prejela akademik Pavle Merku in pisatelj Vladimir Kavčič, nagrade Prešernovega sklada pa pesnik Vladimir Kos, akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler, gledališki režiser Jernej Lorenci, režiser Jože Možina, Slovenski tolkalni projekt(krajše SToP) ter igralka Vesna Pernarčič.