"Morda ga res ni naslikal mož v popudrani lasulji, vendar je natanko tiste vrste umetnina, kakršne prodajamo že 250 let," je v izjavi za javnost o portretu dejal organizator dražbe Richard Lloyd. Foto: Christie's
Slika je zdaj v lasti neimenovanega kupca, ki je na dražbi sodeloval po telefonu. Foto: BoBo

Vendar so nato za prvo na ta način ustvarjeno sliko, ki je šla pod kladivo te 252 let stare dražbene hiše, iztržili bajnih 432.500 dolarjev (slabih 378 tisoč evrov).

Učenje na 15 tisoč zgodovinskih portretih
Sliko je ustvaril kolektiv Obvious, ki ga sestavljajo 25-letni francoski študentje Hugo Caselles-Dupré, Pierre Fautrel in Gauthier Vernier, pri čemer so uporabili algoritem strojnega učenja, ki je skeniral okoli 15 tisoč zgodovinskih portretov, nastalih med 14. in 20. stoletjem.

Gre za algoritem GAN (generative adversarial network), ki je bil usposobljen na podatkovnem nizu zgodovinskih portretov, nato pa je ustvaril še lastnega. Kolektiv je portret natisnil, ga uokviril in podpisali z delom algoritma GAN (min max Ex[log(D(x))] + Ez[log(1-D(G(z)))]).

"Morda ga res ni naslikal mož v popudrani lasulji, vendar je natanko tiste vrste umetnina, kakršne prodajamo že 250 let," je v izjavi za javnost o portretu dejal organizator dražbe Richard Lloyd.

Uporaba kode drugega ustvarjalca
Vendar je portret, ki je zdaj v lasti neimenovanega kupca, postal predmet polemike v umetniškem svetu umetne inteligence. Člani kolektiva so priznali uporabo kode drugega ustvarjalca, ki uporablja umetno inteligenco, in sicer 19-letnega Robbieja Barrata. Ni znano, koliko je bilo izposojenega, vendar strokovnjaki ocenjujejo, da je šlo najbrž za kar zajeten del. Na tej točki tudi ni jasno, ali bo lahko Barrat vložil zahtevek za lastništvo te umetnine, saj je bila njegova koda deljena pod licenco odprtega vira.

Zahvala francoskega kolektiva
Se je pa oglasil kolektiv Obvious, ki se je zahvalil skupnosti, ki se ukvarja z umetno inteligenco, "zlasti tistim, ki so pionirji na področju uporabe te nove tehnologije, med drugim Ianu Goodfellowu, stvaritelju algoritma GAN, ki je navdahnil ime serije Famille de Belamy, in umetniku Robbieju Barratu, ki je imel na nas velik vpliv".