Predsednik republike Borut Pahor in direktorica Radia Študent Ana Kandare. Foto: STA/Daniel Novakovič
Predsednik republike Borut Pahor in direktorica Radia Študent Ana Kandare. Foto: STA/Daniel Novakovič

Pogovora s predsednikom države so se udeležili Ana Kandare, direktorica, Matjaž Zorec, odgovorni urednik, Hana Radilovič, urednica univerzitetne redakcije, in Vid Bešter, urednik redakcije za kulturo in humanistične vede.

Vloga v procesu osamosvajanja in demokratizacije
Pahor je ob izročitvi zahvale direktorici RŠ izpostavil, da je RŠ prvi v vrsti tistih, ki bodo v letošnjem letu, ko obeležujemo 30. obletnico nastanka samostojne države, prejeli zahvalo predsednika republike. Slednjo namerava vročiti tistim posameznikom in organizacijam, ki so pomembno prispevali k demokratizaciji in ustanovitvi države ter njenemu razvoju. Zahvalo RŠ prejme tudi za "neposreden prispevek zlasti k procesu demokratizacije v drugi polovici 80. let in na prelomu v 90. leta, pa tudi za ustanovitev samostojne slovenske države, njeno obrambo, diplomatsko priznanje in tudi za njeno ustavno konstituiranje," je dejal.

V študentskih letih smo vas imeli za naš radio in domišljam si, da je tako tudi danes.

Borut Pahor

Spomnil je, da korenine RŠ segajo še v čas, ko je bil tudi sam študent. Kot je dejal, je RŠ takrat med študenti užival spoštovanje, avtoriteto, priljubljenost. "Imeli smo vas za naš radio in domišljam si, da je tako tudi danes," je dodal. Poslanstvo RŠ po Pahorjevih besedah "sega daleč čez služenje interesu študentske populacije", RŠ "ohranja in krepi poslanstvo v javnem interesu". Predstavnikom RŠ je zaželel, da "rešijo nastale težave v dialogu, si zagotovijo stabilno financiranje in še naprej ohranjajo to neprecenljivo poslanstvo".

"RŠ je medij s kredibilnim programom, kritičnim pristopom ter živahno medijsko inovativnostjo. Kot tak je ključen za demokratično javno sfero," je ob tej priložnosti v svoji izjavi poudarila Ana Kandare, in opozorila: "Da bo še naprej lahko počel, kar več kot pol stoletja dela najboljše, je nujno potrebna finančna stabilnost. Le tako lahko zagotovimo njegovo neodvisno delovanje."

Predstavniki RŠ-a na sprejemu pri predsedniku. Foto: STA/Daniel Novakovič
Predstavniki RŠ-a na sprejemu pri predsedniku. Foto: STA/Daniel Novakovič

Direktorica je jasno podala stališče Radia Študent do trenutne krize v zvezi s financiranjem: "Prišel je čas, da se vodstvo Študentske organizacije v Ljubljani zave in sprejme svojo odgovornost pri financiranju RŠ-a, ki izhaja iz udejanjanja študentskega interesa. Čas je, da RŠ prizna kot ključen element študentskega avtonomnega organiziranja. RŠ mora ostati medij vseh študentk in študentov ter kritične javnosti."

Boj za obstoj RŠ je po njenih besedah tudi boj za študentske pravice in za demokratično javno sfero, katere najnaprednejši del družbe morajo biti ravno študenti. "V času, ko v državi poteka brezsramna erozija javne sfere, je ta boj še bolj ključen."