Foto:
Foto:
AVcom - Kopenhagen

Projekt poudarja širok spekter kulturnih, ekonomskih in drugih razlik v Evropi. Gre za zadnjo večpredstavnostno razstavo, ki bo predstavljena v okviru vseevropskega interdisciplinarnega projekta SEAS.

Prostori mobilnosti
Projekt SEAS se osredotoča na pristanišča kot prostore mobilnosti, preseljevanja in zgodovine ter izpostavlja izzive evropskega združevanja. Pod svojim okriljem združuje umetnike iz držav, ki ležijo ob Baltiku in Jadranu. Sodelujoči umetniki tako predstavljajo izkušnje in izraz različnih obal.

Šest videoprojekcij za šest proučevanih mest
AVcom je instalacija, ki jo sestavlja šest videoprojekcij. Z združevanjem medijev, formatov in umetniških praks umetnika analitično in kritično poudarjata širok spekter razlik v Evropi. Mesta, ki sta jih umetnika raziskovala, so Stockholm (Švedska), Köbenhavn (Danska), Helsinki (Finska), St. Peterburg (Rusija), Kaliningrad (Rusija) in Gdansk (Poljska).

Prek projekta, ki so ga zbrali v raziskovalni fazi projekta, si gledalci v projektu AVcom lahko v zgoščeni obliki ogledajo podatke o mestih, pomisleke, kritike, izkušnje, prve vtise, občutke in izmenjavo mnenj z lokalnimi prebivalci. Ritem zvokov in podob pa spremlja še grafična vizualizacija zbranih GPS-podatkov.

Tudi mednarodni seminar
Davide Grassi je v Gdansku sodeloval tudi na mednarodnem seminarju z naslovom CityScape & Culture, ki ga organizirata Nadbaltyckie Centrum Kultury iz Gdanska in producentska organizacija Intercult iz Stockholma, na njem pa so razpravljali o temi, kaj bi za družbo in javni prostor morala biti umetnost.

Slovenska premiera projekta bo v Ljubljani prirejena 1. decembra v okviru festivala Seas box Live. Na festivalu se bodo predstavili izbrani umetniki, ki delujejo pod okriljem projekta SEAS.