Slika Ohhh...Alright... je dosegla najvišjo do zdaj znano vsoto za katero koli Lichtensteinovo delo. Foto: EPA
Slika Ohhh...Alright... je dosegla najvišjo do zdaj znano vsoto za katero koli Lichtensteinovo delo. Foto: EPA
Zdi se, da se vse, česar se je dotaknil Andy Warhol, prej ali slej spremeni v zlato (oziroma denar). Foto: EPA

Res je tudi ponudba velika kot že dolgo ne, hiše Sotheby's, Christie's in Phillips de Pury & Company pa poročajo o samih rekordnih zneskih.

Pri Christie's so sliko Roya Lichtensteina v stripovskem slogu, "Ohhh...Alright..." iz leta 1964, prodali za 42,6 milijona dolarjev oziroma 31 milijonov evrov, kar je najvišja do zdaj znana vsoto za katero koli Lichtensteinovo delo. Oljno sliko velikosti skoraj meter krat meter, ki kaže rdečelasko ob telefonu, v oblačku pa je zapisano besedilo "Ohhh...Alright...", si je prek telefona zagotovil neznani kupec. Najdražja Lichtensteinova slika je bila do zdaj "In the Car" iz leta 1963. Pred petimi leti so jo na dražbi prodali za 16,2 milijona dolarjev oziroma približno 11,8 milijona evrov, prav tako pri Christie's.

Obraz ženske je naslikan v tipično Lichtensteinovem slogu: ni ploskovit, temveč sestavljen iz številnih pik na belem ozadju, tako da ima opazovalec občutek, da gleda izredno povečano stripovsko podobo, na kateri so vidni posamezni piksli. Christie's je v enem večeru za umetnine iztržil skoraj 273 milijonov dolarjev oziroma 198,6 milijona evrov. Še za pet umetnikov so dosegli najvišje cene do zdaj, čeprav niso v tako visokem razredu kot Lichtenstein.

25 milijonov evrov za kokakolo
Sotheby's je večer prej prodal za 224 milijonov dolarjev del, kar je v evrih skoraj 163 milijonov. Najdražja je bila steklenica kokakole: za dobrih 35 milijonov dolarjev (skoraj 25,5 milijona evrov) je kupca našla slika Andyja Warhola - steklenica kokakole z napisom. "Dvoje se je dobro prodajalo: klasiki s kultnim statusom in mladi umetniki," je povedal Tobias Meyer, vodja oddelka za sodobno umetnost. Tudi pri Christie's so dejali, da so se dobro prodajala predvsem velika imena.

Pri Phillips de Pury & Company se je že našel kupec, ki je bil pripravljen odšteti več kot 63 milijonov dolarjev (45,8 milijona evrov) za Warholovo sliko "Men in Her Life". Več kot dva metra velika slika iz leta 1962, kolaž iz več istovrstnih fotografij, je bila pred dražbo ocenjena na okoli 45 milijonov dolarjev (32,7 milijona evrov). Ne glede na to nekaj Warholov v vseh treh avkcijskih hišah ni doseglo pričakovane cene.