KUD France Prešeren do 3. decembra odšteva s 'pesniškim slemom'. Foto: Arhiv KUD FP
KUD France Prešeren do 3. decembra odšteva s 'pesniškim slemom'. Foto: Arhiv KUD FP
Prve grafike, ki jih je Zajec procesiral z računalnikom IBM 1620 leta 1968, so litografije iz serije RAM.
V MGLC-ju bo na ogled restrospektivna razstava Edvarda Zajca, prikaz avtorjevih del, ki povezujejo umetnost in grafiko z računalniško tehnologijo. Umetnik slovenskega porekla namreč velja za enega svetovnih pionirjev računalniške umetnosti.
Vojko Štuhec, Kompozicija XXVIII, 2007, marmor/kovina
V mariborskem Rotovžu si med drugim lahko ogledate še svežo razstavo skulptur Vojka Štuhca. Foto: UGM

Prešernovanje 2007, tradicionalni mini festival trnovskega KUD-a France Prešeren ob obletnici rojstva "hišnega patrona" je pripravil nekakšen uvod v prireditve ob 3. decembru, dnevu, ko se je leta 1800 rodil France Prešeren. Našemu največjemu pesniku na čast ste se v Trnovem lahko udeležili "pesniškega slema" - tekmovanja v izoblikovanem odrskem podajanju lastnega pesniškega besedila, v petih minutah ali manj. Glasbeni gost tekmovanja, ki ga je moderiral Boštjan Gorenc - Pižama, je bil Jani Kovačič.

Seznam vseh brezplačnih prireditev na Ta veseli dan kulture najdete tukaj.
Na obletnico bodo, kot že prešnja leta, številni muzeji, galerije, gledališča, koncertne dvorane, glasbeni, mladinski in drugi kulturni centri obiskovalcem omogočili prost vstop (Zamisel, da bi pesnikov rojstni dan proslavili z dnevom odprtih vrat, se je ministrstvu za kulturo porodila leta 2000, ob 200-letnici pesnikovega rojstva. Namen je bil približati kulturne vsebine čim širšemu krogu ljudi). Lani se je tega najbolj množičnega enodnevnega kulturnega dogodka v Sloveniji udeležilo kar 21 tisoč obiskovalcev. Letošnji dan odprtih vrat bo ponudil najmanj 177 brezplačnih prireditev, nekatere že konec tedna.

Ste se kake brezplačne prireditve že udeležili (ali pa se je še boste)? Pošljite nam svoje fotografije in posnetke!
Nedelja: kot nalašč za obisk muzeja
Mednarodni grafični likovni center bo že danes vabil na ogled razstave Edvard Zajec, umetnik in računalnik: od začetkov do sedanjosti. Danes bo brezplačen vstop omogočil tudi Narodni muzej Slovenije, kjer se bo mogoče udeležiti javnih vodstev po štirih razstavah ali otroške doživljajske delavnice, na kateri bodo predstavili hladno orožje iz arheoloških in zgodovinskih zbirk muzeja.

Mestni muzej Ljubljana bo prav tako danes pripravil miklavževanje s predstavo Kam pa kam, kozliček? in izdelovanje voščilnic, v ponedeljek pa bodo odprli razstavo Hiše izginjajo, sledovi navdihujejo ter ponudili vodstvo po stalni razstavi Obrazi Ljubljane.Strokovna vodstva po razstavah bodo danes tudi v Muzeju novejše zgodovine Slovenije in Slovenskem etnografskem muzeju.

Pokukajte v gledališko zakulisje
Mariborčani si bodo lahko cel vikend brezplačno ogledali vse razstave v Umetnostni galeriji, danes tudi s strokovnim spremstvom. Pokrajinski muzej Maribor vabi danes na ogled stalne razstave Začetki, v SNG Maribor pa bodo 3. decembra omogočili ogled svojih dvoran in gledaliških delavnic.

Levji delež brezplačnih prireditev bo seveda na vrsti v ponedeljek, a o tem več na njihov predvečer.