Primorski poletni festival (PPF), ki bo potekal v Kopru, Sežani, Ankaranu, Izoli, Piranu in Pulju, se začenja drevi in bo trajal do 27. julija. Letošnja izvedba prinaša 56 dogodkov, kar pomeni torej več kot en dogodek na dan.

Prizor iz predstave Jugoslavija, moja dežela v režiji Marka Misirače. Foto: Gledališče Koper/Igor Motl
Prizor iz predstave Jugoslavija, moja dežela v režiji Marka Misirače. Foto: Gledališče Koper/Igor Motl

Letošnji festivalski poudarek na komedijah
Tokrat stopajo v ospredje komedije in prav tako spet mednarodni program. Večere smeha bosta med drugim dopolnila zadnje delo Iztoka Mlakarja Tutošomato in predstava Ženska: ljubezni, izgube, obleke v produkciji Špas teatra.

S svojima šovoma prihajata Tadej Toš in Jure Ivanušič, na ogled bo tudi velika srbska uspešnica Avdienca. Gostovala bodo gledališča iz Novega Sada, Beograda, Sarajeva in z Reke, veliko programa bo iz Italije, mlademu občinstvu je posebej namenjen PPF Mladi.

Po dveh letih znova z mednarodnim programom
Po besedah direktorice Gledališča Koper Katje Pegan je letošnji festival bogat z vsebinami, saj po dveh letih lahko spet gostijo mednarodni program, ki v mesto prinaša živahno gledališko in koncertno dogajanje. Letošnji izbor komedij približuje kulturne vsebine najširšemu krogu ljudi in vsem generacijam. PPF Mladi bodo odprli že tretjič, tokrat v popolni izvedbi, saj omogoča vpogled v študijska dela mladih gledališčnikov iz sosednjih držav.

Direktorica Gledališča Koper Katja Pegan. Foto: Daniel Škerjanc
Direktorica Gledališča Koper Katja Pegan. Foto: Daniel Škerjanc

"Tako lahko spet po dolgem času vzpostavimo dialog med domačim, sicer večkulturnim, in tujim okoljem. Festival Pri svetilniku v avgustu letos že drugič nagovarja otroke in starše s pestrim mednarodnim gledališkim programom, uličnim gledališčem ter s svojimi delavnicami ustvarja medgeneracijsko povezanost," je povedala Katja Pegan. Tokratna izvedba PPF-ja bo prelomna, saj se iztekajo nekatere pogodbe pomembnih pokroviteljev in priložnost za razmislek, kako naprej, saj je breme za zaposlene v Gledališču Koper postalo preveliko.

"Ponosni smo na prehojeno pot, ki ni bila nikoli lahka. Ponosni smo na posameznike, ki so premikali in vlekli naš Tespisov voz v časih, ko je bilo res težko. Zadnjih devet let je festivalu pomagalo preživeti Gledališče Koper, nesebično in z veliko volje. Naslednje leto je jubilejno. Prepričana sem, da se bo festival nadgradilo z novo organizacijsko obliko, mu dalo nove vsebine in dodatna sredstva, saj so vse štiri omenjene občine v njem videle svoj festival. To je tudi edina, po vseh letih nezamenljiva in neprecenljiva lastnost festivala – povezovanje istrskih mest," je še dodala direktorica gledališča.

Uradno odprtje v Kosovelovem domu v Sežani
Festival bo drevi uradno odprla mednarodna koprodukcija Jugoslavija, moja dežela avtorja Gorana Vojnovića, ki bo na ogled v Kosovelovem domu v Sežani. Predstava je nastala na podlagi istoimenskega romana, ki se je Vojnoviću porodil iz resnične zgodbe oficirskih otrok, s katerimi se je do svojega 11. leta vsako poletje družil v Pulju. Roman Jugoslavija, moja dežela, ki je izšel leta 2012 in z naslovom parafrazira nekdanji slovenski turistični slogan, bralca s spomini glavnega junaka romana nenehno vrača v čas nekdanje skupne države.

Režiser predstave je Marko Misirača, igrajo pa Blaž Popovski, Mojca Partljič, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Igor Štamulak, Željko Erkić, Tjaša Hrovat, Sabina Halilović, Lea Cok, Miljka Brđanin, Dean Batoz in Mirela Predojević.

Za prvi dan festivala tudi glasbena komedija v Kopru
Prvi dan festivala bo na sporedu tudi komedija Trio Gašperja Tiča v režiji Jake Ivanca. V glasbeni komediji, ki bo na ogled v Gledališču Koper, nastopajo Uroš Smolej, Daniel Malalan in Rok Matek. Trojica nastopa v vlogah sester Donatelle, Fiorelle in Marije, ki jih druži ljubezen do popevk iz 50. let prejšnjega stoletja in nastopanje pod imenom Trio Pupe.

Rok Matek, Uroš Smolej in Daniel Malalan kot sestrski trio Pupe. Foto: Gledališče Koper/Jaka Vramuž
Rok Matek, Uroš Smolej in Daniel Malalan kot sestrski trio Pupe. Foto: Gledališče Koper/Jaka Vramuž

Poletje bo sklenil festival Pri svetilniku
Festival bo poletje sklenil z gledališkimi predstavami na prostem, filmskim večerom, brezplačnimi delavnicami, animacijami in presenečenji za najmlajše ljubitelje gledališča. V okviru PPF-ja se 25. avgusta vrača druga izvedba festivala Pri svetilniku v mednarodni preobleki, z dopolnjenimi spremljevalnimi vsebinami in raznolikim programom, ki ga bosta zaznamovali dve premieri Gledališča Koper. To bosta Barčica, avtorski projekt ustvarjalcev predstave, ki nastaja pod režijsko taktirko Renate Vidič, in Mali princ v režiji Ivana Lobode, ki bo 30. avgusta sklenil letošnje festivalsko dogajanje na Primorskem.