Česa si igralec, plesalec in koreograf želi na kulturnem področju v letu 2011? Tisto, kar je predpogoj za normalno delovanje vsakega ustvarjalca - čim manjše zmanjševanje proračuna ministrstva za kulturo. Foto: MMC RTV SLO / A.J.
Česa si igralec, plesalec in koreograf želi na kulturnem področju v letu 2011? Tisto, kar je predpogoj za normalno delovanje vsakega ustvarjalca - čim manjše zmanjševanje proračuna ministrstva za kulturo. Foto: MMC RTV SLO / A.J.
Tam daleč stran, Foto: Urška Boljkovac
Predstava Tam daleč stran - Uvod v ego-logijo, v kateri ob Bezjaku nastopata še Branko Jordan in Katarina Stegnar, se loteva tematike preživetja, tega, da ne živimo ničesar avtentičnega, ampak se trudimo uresničiti predstave o nečem lepšem in boljšem. Prav to predstavo skupine Betontanc šteje igralec za svoj največji dosežek leta. Foto: Bunker/Urška Boljkovac
Marina Abramović - Portret z drvi (2009)
V New Yorku sta Primoža Bezjaka navdušili dve razstavi - retrospektiva Marine Abramović in likovno ustvarjanje Tima Burtona. Foto: MoMA/Marco Anelli
primož Bezjak
Primož Bezjak je v Slovenskem mladinskem gledališču zaplesal zadnji ples Nižinskega, znamenitega ruskega baletnika. Foto: SMG

To je le nekaj gledaliških vlog tega igralca, člana ansambla Slovenskega mladinskega gledališča, čez leto jih je seveda nanizal še kar nekaj (omenimo morda še predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića), tisti, ki jih večkrat zanese v kinodvorane, pa verjetno Primoža Bezjaka najbolj poznajo kot Djura, ljubimca Pie Zemljič, v filmu Petelinji zajtrk iz leta 2007.
Primož se posveča igri, a nič manj predano tudi plesu. V vlogi plesalca in koreografa smo ga na primer lahko letos videli v pretresljivem plesnem soloperformansu z naslovom Invalid v režiji Bojana Jablanovca in produkciji Vie Negative, v katerem je z reminiscenco na osebno izkušnjo preizkušal meje lastnega telesa.
Mariborčan je na slovensko gledališko prizorišče vidneje stopil leta 1999, ko se je začelo sodelovanje z režiserjem Matjažem Pograjcem in skupino Betontanc, s katero so septembra letos pripravili predstavo Tam daleč stran - Uvod v ego-logijo, ki mu je tudi sicer ostala v posebnem spominu. Kot filmski igralec je letos sedel v žiriji nagrade Stop festivala slovenskega filma, sicer pa je v svoji filmski karieri nanizal vloge filmih Barabe!, Slepa pega in Zvenenje v glavi.
Za ustvarjalcem je torej delovno leto, kateri pa so presežki, ki so po njegovem mnenju najbolj zaznamovali kulturni del leta 2010?
Najboljši film, ki ste si ga ogledali v iztekajočem se letu?
Lucia in Luis avtorjev Joaquína Cociñe, Cristóbala Leóna, Nilesa Atallaha na letošnji Animateki.
Najboljši knjižni naslov, ki ste ga prebrali v zadnjem letu?
Cesta, Cormac McCarthy.
Najboljša gledališka predstava leta 2010?
Stegn se, Via Negativa, avtorice Katarine Stegnar.
Razstava, ki je letos na vas naredila največji vtis?
Marina Abramović: The Artist Is Present in Tim Burton (razstava njegovih risb, prvih filmov ...) na isti dan v NY MoMi.
Najboljši koncert popularne ali klasične glasbe?
Se ne spomnim.
Kateri dogodek s kulturnega področja se vam je najbolj vtisnil v spomin?
Liffe, ker si nisem utegnil ogledati niti enega filma.

Ste obiskali kakšen kulturni dogodek zunaj meja? Kateri vam je posebej ostal v spominu?
Gostovanje s predstavo Primož Bezjak: INVALID na festivalu Mantica Romea Castelluccia.
Kaj štejete za svoj največji dosežek v letu 2010?
Predstavo Tam daleč stran skupine Betontanc Ltd.

Kaj najbolj pogrešate oziroma česa si na področju kulture najbolj želite v novem letu?
Čim manjše zmanjševanje proračuna ministrstva za kulturo.

Preberite tudi novoletna intervjuja z:
Ivo Krajnc in
Hugom Šekoranjo