V prvem posebnem Literarnem večeru 2. julija ob 21. uri bomo preživeli delček Večera s slovenskimi književnicami. Predstavila se bo Mimi Malenšek. Foto: Arhiv RTV Slovenija
V prvem posebnem Literarnem večeru 2. julija ob 21. uri bomo preživeli delček Večera s slovenskimi književnicami. Predstavila se bo Mimi Malenšek. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Tone Pavček
2. julija bo v izseku iz oddaje Slovenski pesniki spregovoril priljubljeni Tone Pavček. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Frane Milčinski - Ježek
Frane Milčinski - Ježek bo v oddaji Izbrana proza, ki je na Arsu na sporedu ob sobotah ob 18. uri, pripovedoval svoje humoreske. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Skozi obuditev teh oddaj bodo na Tretjem programu Radia Slovenija - programu Ars znova spregovorili slovenski književniki iz petdesetih in šestdesetih let, vidni slovenski pesniki in dramatiki 20. stoletja, legenda slovenskega humorističnega pisanja ter znani slovenski prevajalci in dramski igralci. Oddajam iz Arsovega arhiva boste lahko prisluhnili od 2. julija.
Druženje s slovenskimi književnicami in pesniki
V dveh julijskih Literarnih večerih, ki so na sporedu ob torkih ob 21. uri, bosta predvajani tudi oddaji, ki sta bili posneti leta 1959 in sta tako na svoj način napovedali Arsov nastanek. V Večeru s slovenskimi književnicami so se takrat predstavile Ada Škerl, Mira Mihelič, Marička Žnidaršič, Mimi Malenšek in Ilka Vašte. V oddaji Slovenski pesniki se pojavijo glasovi vidnih slovenskih pesnikov 20. stoletja, od Kajetana Koviča, Toneta Pavčka, Janeza Menarta, Cirila Zlobca prek Ade Škerl, Ivana Minattija, Petra Levca in Vide Taufer do Mateja Bora, Janka Glazerja, Alojza Gradnika in celo Otona Župančiča.
70. leta je zaznamovala dramatika
Med oddajami, ki so napovedovale nov program, sodita tudi Večer umetniške besede z dramsko igralko Miro Danilovo in Obisk pri Molièru, v kateri so nastopili Stane Sever, Ali Raner in Janez Rohaček, obe z začetka 60-ih let.
Sedemdesetih let, ki so bila močno zaznamovana s slovensko dramatiko, se bodo spomnili z oddajo iz cikla Vzpon zanesenih mladih dramatikov, v kateri sta se leta 1980 predstavila Milan Jesih in Pavel Lužan. Z oddajama Prežihovi ljudje iz leta 1970 in Pod Prešernovo glavo iz leta 1985 pa bodo zaznamovali 120. obletnico rojstva Prežihovega Voranca in 80. obletnico Alenke Goljevšček.
Umetniški svetovi v drugih oddajah
Druge arhivske radijske bisere bodo uvrstili še na poletni program nekaterih drugih kulturnih oddaj. V oddajah Literarni nokturno, ki je na programu Ars ob sredah ob 19. uri in na Prvem programu ob 23.05, boste lahko med drugim slišali Basni Ivana Andrejeviča Krilova, ki jih bere njihov prevajalec, pesnik Mile Klopčič, in nekatere starejše interpretacije pesmi Janeza Menarta, Frana Gestrina, Gregorja Strniše, Milana Dekleve in drugih.
V Izbrani prozi, vsako soboto ob 18. uri, bo Frane Milčinski - Ježek pripovedoval svoje humoreske. V Spominih, pismih in potopisih, ob nedeljah ob 18.05, se bo Mila Kačič spominjala hiše svojega očeta. V Literarnem portretu, ob nedeljah ob 22.05, pa boste lahko za pol ure vstopili v svet Lili Novy.