Skulptura grškega umetnika Kostisa Georgiouja je v mesecu po postavitvi prestala marsikaj. Težava je v videzu angela, ki nekatere pretirano spominja na Satana. Foto: Reuters
Skulptura grškega umetnika Kostisa Georgiouja je v mesecu po postavitvi prestala marsikaj. Težava je v videzu angela, ki nekatere pretirano spominja na Satana. Foto: Reuters
Palaio Faliro
Skulptura je stala v atenskem južnem obalnem predelu Palaio Faliro, ki ima nekaj več kot 60.000 prebivalcev. Foto: Wikipedia Commons

Protesti proti tej osem metrov visoki skulpturi, imenovani Phylax, kar v grščini pomeni varuha, so bili raznoliki - od škropljenja z belo barvo do pljuvanja po angelu. Do nedavnega napada pa je bil verjetno najskrajnejši poseg poskus izganjanja hudiča s pomočjo grškega duhovnika, ki je skulpturo škropil s sveto vodo.

Zakrinkani posamezniki ponoči nad angela
Nesrečno skulpturo so postavili na začetku decembra v južnih Atenah, natančneje v obalnem predmestnem predelu Palaio Faliro. Med protestniki so bili v večini tamkajšnji prebivalci, verski konservativci in privrženci skrajno desnih političnih skupin.

Nad rdečega angela se je v noči s srede na četrtek spravila skupina 10 do 15 zakrinkanih posameznikov. Skulpturo so privezali na hrbtni del tovornjaka in ga tako sneli s piedestala, je povedal župan Palaio Falira Dionisis Hacidakis za radijsko postajo Real FM.

"Ima polomljena krila. Bil je hudo poškodovan," je še dejal Hacidakis, ki je že vložil tožbo. "Torej, če nam kaj ni povšeči, bomo to uničili ... za politične namene?" se je retorično vprašal župan in dodal, da sumi, da so si ta vandalizem privoščili skrajni desničarji.

Sanacija polomljenih angelskih kril
Hacidakis je poudaril še, da so nasilneži grozili nekemu očividcu s poškodovanjem, če bo obvestil oblasti. Tiskovni predstavnik župana pa je za Reuters povedal, da bodo skulpturo sanirali, če bo to mogoče, in jo ponovno namestili na piedestal.

Umetnik upa, da "zlo ne bo prevladalo"
Skulpturo je ustvaril znani grški umetnik Kostis Georgiu, čigar dela so bila na ogled večkrat tudi že zunaj meja njegove domovine. Za grški portal Enikos je povedal, da so zdaj Phylaxa spravili na varno mesto in da upa, da "zlo ne bo prevladalo".

"Zaradi vsega tega nasilja proti skulpturi od prvega trenutka, ko je bila postavljena, sem ostal brez besed," je povedal umetnik za Reuters. "Nemara bi morala ostati na tleh kot opomnik teh iracionalnih načel."