Peter Silverman je najverjetneje predlani naredil najpametnejši nakup svojega življenja. Foto:
Peter Silverman je najverjetneje predlani naredil najpametnejši nakup svojega življenja. Foto:
Bianca Maria Sforza
Bianca Maria Sforza, kot jo je videl Ambrogio de Predis, še en renesančni slikar, ki je tudi sodeloval z Leonardom. Foto: EPA

Za Profil mladega dekleta v renesančni obleki je do zdaj veljalo, da je delo nemškega umetnika z začetka 19. stoletja in je v zadnjih letih lastnika zamenjalo za (relativno) pičlih 12,7 tisoč evrov (najprej leta 1998 na dražbi hiše Christie's, nato pa jo je predlani za podobno ceno kupil kanadski zbiralec Peter Silverman). Toda vse več izvedencev za Da Vincijev opus se strinja, da gre v resnici skoraj gotovo za delo velikega renesančnega mojstra - predvsem zato, ker vse kaže, da je na platnu njegov prstni odtis.
Analiza slikarske tehnike s pomočjo infrardečih žarkov te teorije ne spodbija. Če se bo izkazalo, da je to res, bomo priča prvi najdbi kakega "novega" Leonardovega dela v zadnjih stotih letih, njegova cena pa bo poskočila na desetine milijonov.

Profesor umetnostne zgodovine na univerzi Oxford Martin Kemp je v avtentičnost najdbe prepričan tako trdno, da je o njej že napisal (še neizdano) monografijo na 200 straneh. Njegova prva reakcija je bila, tako pravi, dvom: "Po štiridesetih letih obravnave Leonarda sem bil prepričan, da sem videl že vse". Toda "počasi so se vsi koščki sestavili kot kos dobro narejenega pohištva. Vsi predalčki so se popolnoma prilegali," je izjavil za britanski The Times.

Od novih tehnologij si lahko obetamo nova odkritja
Prstni odtis, ki ustreza vršičku kazalca ali sredinca Peter Paul Biro, kanadski forenzični izvedenec za umetnost, ki je preučeval fotografije portreta, posnete z novim multispektralnim fotoaparatom. Multispektralna analiza razkrije dele barvnega spektra, ki jih človeško oko ne more zaznati (na primer infrardečega). Biro je ugotovil, da je prstni odtis "zelo primerljiv" s tistim, ki ga je Leonardo pustil na sliki Sv. Hieronima, ki jo hranijo v Vatikanu. Nadaljna analiza slike je pokazala "pomembne" stilistične vzporednice z Leonardovim slogom, pa tudi to, da jo je naslikal levičar (kar je Leonardo bil). Obleka in frizura dekleta ustrezata modi v Milanu 15. stoletja, in ogljikova analiza platna je to datacijo potrdila.

Hči ... ali pa ljubica
Kemp je "po procesu eliminacije" odločil, da je najstnica na sliki bodisi Bianca Sforza, hči milanskega vojvode (v letih 1452-1508) Ludovica Sforze, ali pa njegova ljubica, Bernardina de Corradis. Portret je nastal okrog leta 1496, ko se je vojvodova hči pri trinajstih ali štirinajstih letih poročila z Gaelazzom Sanseverinom, kapitanom v njegovi vojski in Da Vincijevim zaščitnikom. Umrla je štiri mesece po poroki. Če je na sliki res ona, je to prvi znani Leonardov portret njenega obličja (je pa naslikal dve vojvodovi ljubici, Cecilio Gallerani in Lucrezio Crivelli).