Iz Fotopuba se je rodil ... fotopub. Foto: fotopub
Iz Fotopuba se je rodil ... fotopub. Foto: fotopub
Med tistimi, ki so letos izdihnili, je tudi vsakoletni Emzinov natečaj za fotografijo leta. Foto: Emzin
Lani je bil umetniški vodja festivala priznani slovensko-francoski fotograf Klavdij Sluban.

Letošnji Emzinov fotografski natečaj je bil tako zadnji. Tudi Slovenia Press Photo je klonila. A pri Fotopubu so mladi fotografi potegnili črto, se organizirali in angažirali in na ruševinah Fotopuba je zrasel - "fotopub". Cenejši in bolj sproščen, kot obljubljajo novi organizatorji.

Sovodja "fotopuba" Dušan Josip Smodej in fotograf Jure Kastelic pravita, da je kljub propadanju festivalov, kar postavljata v širši družbeni kotekst aktualne situacije, navdušenja za nove stvari veliko in da sploh ni bilo težko "ad hoc" postaviti na noge nov festival. "Zanimivo je, kako se v trenutku, ko se nov festival pripravlja, okoli njega znajde skupina ljudi, željnih ustvarjanja in sodelovanja, kar pa ima za posledico tudi zanimanje širšega kroga ljudi," sta povedala za MMC.

Tudi zato "fotopub", ki bo med 7. in 9. avgustom, oglašujejo predvsem kot festival mlade fotografije, povezovanja, zabave in znanja "z veliko muzke in malo denarja". Festival, ki bi zapolnil vrzel med mladimi fotografi oz. fotografsko alternativo, ki pri starem festivalu niso aktivno sodelovali, in starostami fotografije. Ime so sicer (z drobcenim popravkom) obdržali, a bolj kot poklon festivalu, ki je tako zelo zaznamoval zadnjih 13 poletij v Novem mestu in na katerem so se kalila taka danes uveljavljena fotografska imena, kot so Ciril Jazbec, Matjaž Tančič, Matic Zorman in Jošt Franko.

Novi "fotopub" bo v resnici zelo drugačen - strokovne delavnice bodo zamenjali popoldanski portfolio prikazi, večerne projekcije in glasbeni dogodki, ki bodo festival odprli tudi fotografskim laikom in ga, tako upajo, odprli širšemu krogu ljudi.

Sproščeni festival
"Skušamo združiti mlade fotografe, ki na nove načine odkrivajo, kaj vse je lahko fotografija, prikazati njihovo delo in jih povezati z zainteresirano javnostjo in z že uveljavljenimi imeni industrije. S tem namenom vsak večer v sodelovanju z Don't make new people pripravljamo tudi bogat glasbeni program z znanimi imeni slovenske elektronske glasbe, ki bo v Novo mesto pritegnil tudi tiste, ki jih fotografija ne zanima tako zelo,"
razlagata Smodej in Kastelic.

Razlika je tudi v samem konceptu festivala, ki se ne osredotoča na dokumentarno ali fotožurnalistično fotografijo, ampak sledi sodobnim smerem razvoja avtorske fotografije. "Zainteresirani smo za fotografijo kot medij, ki ponuja mladim umetnikom obliko komuniciranja najrazličnejših konceptov. Cilj festivala sta torej širina in preskok zidov klasičnih smernic. Želimo narediti sproščen dogodek, poln mladih kreativcev, brez formalističnih nepomembnosti. "Fotopub" je mlad in ravno to je tista lastnost, ki ga loči od drugih podobnih dogodkov," pravi Smodej, sicer študent praškega FAMU-ja.

Open Studio
V galeriji Simulaker bodo nekaj dni pred festivalom pripravili "open studio", kjer bo nastajala ena izmed festivalskih razstav. Večina dogajanja pa bo, čeprav zavod ne sodeluje pri organizaciji festivala, v atriju kluba LokalPatriot. V okviru festivala bodo pripravili razstavo mladih slovenskih fotografov, študentov in svežih diplomantov fotografije (s poudarkom na tistih, ki so študirali fotografijo na priznanih evropskih univerzah), razstavo dveh mladih britanskih avtorjev, Esme Horne in Patricka Raimondija Taylorja, ter predstavili študente nizozemske akademije Gerrit Rietveld, Conrada Bossharda, Franzisko Schulz in Liso Sudhibhasilp.

Vstop na vse festivalske dogodke bo brezplačen, prireditelji pa bodo poskrbeli tudi za brezplačen avtobusni prevoz iz Ljubljane v Novo mesto.