V tem tednu bo na sporedu še antologijska radijska igra Ali lahko umre rudnik živega srebra?, radijska igra z dokumentarnim ozadjem Žarka Petana ter dve kratki radijski igri slovenskega avtorja in avtorice.

Režiser, dramatik, pisatelj in aforist Žarko Petan (1929–2014). Foto: BoBo
Režiser, dramatik, pisatelj in aforist Žarko Petan (1929–2014). Foto: BoBo

Radijska igra: Ljubezen nam je vsem v pogubo – prvič
Nov teden radijske igre začne pomenljiva replika "Heil Hitler! ... Oprostite, dober dan, seveda." V ponedeljek ob 22.05 bo na sporedu radijska igra Koračnica za pohabljence, v kateri Žarko Petan z dokumentarnim ozadjem obravnava tragično temo izvensodnih pobojev po drugi svetovni vojni. Slovenski avtor in režiser je predmet, ki je in verjetno tudi še bo vzbujal vrsto prizadetih in predvsem politično obarvanih polemik, ubesedil izključno z literarno močjo in človeško modrostjo in tako dosegel eminentno umetniško izpoved. Radijsko igro je leta 2003 režiral Jože Valentič.

Ali lahko umre rudnik živega srebra? To pa je bistveno vprašanje radijske igre, ki so jo leta 1978 v režiji Boruta Trekmana posneli ne le v studiih Radia Slovenija, temveč tudi v Idriji in tamkajšnjem rudniku živega srebra. Igrano-dokumentarna radijska igra, za katero je scenarij napisal Sandi Sitar, je v letu nastanka prejela nagrado za najboljše delo v celoti na Tednu radia na Ohridu. Sitarjeva literarno koncipirana zgodba o geologu Blažu (Dare Valič) in njegovem iskanju rude v imaginarnem rudniku je subtilno prepletena z dokumentarnimi izpovedmi Idrijčanov, ki jim je v sedemdesetih letih zamrla petstoletna rudarska tradicija in so ostali brez živosrebrnega rudnika, ki je tako pomembno konstituiral vse njihovo bivanje. Radijska igra Ali lahko umre rudnik živega srebra? bo na sporedu v četrtek ob 22.05 na programu Ars.

Na Prvem programu pa bo v torek ob 21.05 na sporedu premiera prvega dela radijske igre Ljubezen nam je vsem v pogubo, radijske priredbi povesti Ivana Tavčarja V Zali, ki jo je za radio priredila dramaturginja Tatjana Doma. Povezovalna tema radijske povesti v dveh delih je, kot pove že naslov, ljubezen: v delu v režiji Alena Jelena se prepletajo tri ljubezenske izpovedi iz kmečkega okolja, ki zaobjemajo osnovni motiv o silni in uničujoči ljubezni. Tavčarjevo mojstrstvo gotovo tiči v tem, da kmečke moške prikaže kot razočarane in ponižane ljubimce: te so najprej v živi izvedbi igre septembra v Cankarjevem domu kot tudi v studijski radijski igri interpretirali Aleš Valič, Dario Varga, Gregor Čušin in Janez Škof. Kleni, robati in utrujeni lovci razkrijejo svoje najnežnejše in najbolj skrite misli o ljubezni; njihove izpovedi se končajo z uspešnim lovom, ko ustrelijo kar dva divja petelina, s čimer se ponovno potrdi misel, da je ljubezen pogubna za vse. Tako kot pred več kot stotimi leti velja še danes – sila ljubezni lahko premika gore ali pa nas uniči.

Lanska bralna uprizoritev povesti Ivana Tavčarja V Zali: Aleš Valič kot pripovedovalec, Dario Varga kot Žalostni Miha, Gregor Čušin kot Šepasti Tinče in Janez Škof kot Jernač izpod Skale. Foto: Katja Kodba/Program Ars
Lanska bralna uprizoritev povesti Ivana Tavčarja V Zali: Aleš Valič kot pripovedovalec, Dario Varga kot Žalostni Miha, Gregor Čušin kot Šepasti Tinče in Janez Škof kot Jernač izpod Skale. Foto: Katja Kodba/Program Ars

Kratka radijska igra: Svet, ki tako gre, in ptice, ki svarijo
Sredin termin kratke radijske igre ob 13.05 na programu Ars bo v poslušanje ponujal igro Tako gre ta svet, radijsko priredbo uvodne črtice Sebastijana Preglja iz njegove prozne zbirke Prebujanja. Pregelj s pedagoško skrbnimi in dobronamernimi prepovedmi, ki jih izrekajo otroku, naslika grozljivost sodobne globalne družbe, temelječe na totalitarizmu, prepovedih, brezčutju, skrivanju, hinavščini, pretvarjanju in brezobzirnosti, s tem pa, seveda, naslika tudi posameznikovo osamljenost in brezup. Literarno miniaturo je za radio priredila in leta 2011 režirala Ajda Valcl.

Kratka radijska igra, ki bo na sporedu v soboto ob 22.40 na Prvem programu, pa bo odzvanjala kot zgodba o nasilju v zakonski zvezi med mlado žensko in trdosrčnim moškim. Avtorica Cvetka Bevc je to antiljubezensko zgodbo domiselno povezala s staro ljudsko pesmijo o ptici, ki dekleta svari pred slepo lahkovernostjo v prazne obljube, ki jih radi dajejo mladi zapeljivci. Kratka radijska igra Ptičica svarilka je nastala leta 2000, režiral jo je Aleš Novak.

Radijska igra za otroke: Nedokončane figure na pločniku
Na tleh so narisane razne figure, ki imajo to smolo, da jih otroci niso narisali do kraja – zato figure sklenejo, da si bodo pomagale kar same … Radijsko igro za otroke Tisti s sosednjega pločnika je napisal Mirče Šušmel, leta 1963 pa jo je režirala Rosanda Sajko. Radijska igra za otroke bo na sporedu v nedeljo ob 8.05 na Prvem programu.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365, kjer so vsebine na voljo še trideset dni po predvajanju.

Spored radijskih iger med 13. in 19. majem

Ponedeljek, 13. maj
Radijska igra 22.05 (Ars) – Žarko Petan: Koračnica za pohabljence

Torek, 14. maj
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Ivan Tavčar (prir. Tatjana Doma): Ljubezen nam je vsem v pogubo – 1. del (PREMIERA)

Sreda, 15. maj
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Sebastijan Pregelj (prir. Ajda Valcl): Tako gre ta svet

Četrtek, 16. maj
Radijska igra 22.05 (Ars) – Sandi Sitar: Ali lahko umre rudnik živega srebra?

Sobota, 18. april
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Cvetka Bevc: Ptičica svarilka

Nedelja, 19. maj
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Mirče Šušmel: Tisti s sosednjega pločnika