Po Ljubljanici je proti Vrhniki odplul deblak, ki so ga dva meseca gradili na Špici v Ljubljani. Foto: BoBo
Po Ljubljanici je proti Vrhniki odplul deblak, ki so ga dva meseca gradili na Špici v Ljubljani. Foto: BoBo

Opoldne se je tako začela dolga plovba z deblakom do Vrhnike, ki bo imela vmesni postanek v Podpeči okoli 17. ure. Naslednji dan pa se bodo člani odprave ponovno odpravili na pot ob 9. uri in v središče Vrhnike prispeli predvidoma ob 14. uri. Prihod deblaka bodo tudi proslavili, so sporočili iz Zavoda za podvodno arheologijo.

Vse, ki se želijo preizkusiti v vožnji z deblakom, v zavodu vabijo, da se jim pridružijo na celi plovbi ali delu le-te do Vrhnike s svojimi čolni. Opozarjajo pa, da se v poganjanju deblaka ne bodo izmenjevali.

Začetek prireditve na ljubljanski Špici je bil ob 10. uri z glasbeno pravljico Mali plac v izvedbi Zavod Škateljc, po predstavitvi projekta in posvetitvi deblaka pa so plovilo ob 11. uri prvič spustili v vodo.

Oživljanje gradnje zgodovinskih plovil
Projekt Navis je namenjen oživljanju gradnje in uporabe zgodovinskih plovil. Desetmetrsko hrastovo deblo, iz katerega so izdelali repliko značilnega rimskega ribiškega čolna, so našli v Krakovskem gozdu. Končna verzija replike naj bi bila dolga okoli devet metrov, široka pa skoraj en meter. Originalni rimski deblak je sicer daljši, dolg je namreč 14,5 metra.

Projekt Navis so začeli leta 2016, ko so naredili štirimetrski deblak, ki je bil predvsem poskus gradnje plovila iz antičnega obdobja. V projektu sodelujejo Zavod za podvodno arheologijo, Skupina Stik in Arheofakt.