Irski zunanji minister Simon Coveny je prejšnji petek prejel kolo kot simbol nagrade za evropskega menedžerja leta po izbiri organizacije European Business Press. Foto: MGML
Irski zunanji minister Simon Coveny je prejšnji petek prejel kolo kot simbol nagrade za evropskega menedžerja leta po izbiri organizacije European Business Press. Foto: MGML

Na predlog generalnega sekretarja EBP-ja, Slobodana Sibinčiča, je združenje evropskemu menedžerju leta, ki ga vsako leto izberejo člani organizacije, podarilo plaketo z repliko kolesa, so sporočili iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML). Taka bo praksa tudi v prihodnje.

"Najstarejše leseno kolo na svetu je postalo prepoznavna evropska blagovna znamka. Kopija našega kolesa, ki so jo izdelali strokovnjaki v našem muzeju, predstavlja simbol napredka, vizijo razvoja in reprezentira pomembnost nagrade, ki jo predstavlja. Evropsko združenje poslovnih medijev je prav zaradi teh atributov izbralo naše kolo kot sidrišče razumevanja, kaj predstavlja ta nagrada in kako pomembno najdbo predstavlja naše ikonično kolo za razvoj evropske in svetovne civilizacije," je ob tej priložnosti povedal Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Sorodna novica Najstarejše leseno kolo z osjo se predstavi

Kolo, ki je staro približno 5200 let, spada tako po času nastanka kot tehnološki dovršenosti v sam vrh svetovne kulturne dediščine. Našli so ga leta 2002 na kolišču Stare gmajne na Verdu. Na dnu jarka so poleg dveh čolnov naleteli na ostanke lesenega kolesa, ki je bilo zaradi predhodnega poglabljanja jarka z gradbenimi stroji že delno poškodovano. Jarek so na mestu najdbe razširili in naleteli še na os, ki se je snela s kolesa.

Kmalu po odkritju so ga skupaj z osjo poslali v konservatorsko delavnico Rimsko-germanskega muzeja v Mainzu, kjer so predmeta konservirali z melaminsko metodo. Od leta 2013 je restavrirana najdba na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana.