Direktor državnega muzeja Ermitaž Mihail Piotrovski in ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: EPA
Direktor državnega muzeja Ermitaž Mihail Piotrovski in ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: EPA

Sergej Kirienko, namestnik vodje kabineta predsednika Vladimirja Putina, je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal, da bodo dodatno milijardo rubljev (11,14 milijona evrov) namenili kulturnim projektom, ki so bili podvrženi "pritisku sankcij" zaradi "svojega domoljubja in zvestobe državi".

Sorodna novica Ana Netrebko bo nastopila tudi v Monte Carlu, potem ko so ji v Metu obrnili hrbet

Brez poimenske obsodbe Putina ni sodelovanja
Med posamezniki, ki so jih doletele odpovedi sodelovanja oziroma prekinitve pogodb, ker niso izrecno obsodili Putina, sta denimo operna pevka Ana Netrebko in dirigent Valerij Gergijev. Direktor državnega muzeja Ermitaž v Sankt Peterburgu Mihail Piotrovski pa je bil izključen iz mednarodne skupine Bizot, v katero so povezani direktorji vodilnih muzejev po svetu.

"Gre za sredstva, ki bi lahko bila in bi morala biti namenjena podpori kulturnih projektov, povezanih z rusko kulturno identiteto, tradicionalnimi duhovnimi in moralnimi vrednotami ter podpori kolektivov in kulturnih osebnosti, ki so postali tarče pritiska sankcij," je še povedal Kirienko za Tass.

Večja osredotočenost na lastne kulturne projekte
Po pisanju portala The Art Newspaper patriarh Kiril I. vse bojeviteje pridiga v podporo vojni, tiskovni predstavnik Ruske pravoslavne cerkve Vladimir Legojda pa je na svojem kanalu na Telegramu pisal o "hudemu ostrakizmu" ruske kulture na Zahodu.

Legojda je med drugim zapisal, da ima to "črtanje" ruske kulture v tujini tudi pozitivno stran, saj "sili Ruse, da se bolj osredotočajo na podporo in razvoj lastnih kulturnih projektov". Opomnil je tudi, da je več projektov, ki jih podpira Ruska pravoslavna cerkev, prejelo donacije. Med temi projekti je tudi zgodovinska rekonstrukcija dela bitke iz 13. stoletja proti nemškim vitezom pod vodstvom Aleksandra Nevskega (1221–1263), ki jo današnji ruski voditelji radi omenjajo. Med omenjenimi projekti je prav tako vrsta "tematskih mojstrskih tečajev", povezanih z nekdanjim ruskim carjem Petrom Velikim (1672–1725), namenjenih družinam z nizkimi prihodki.

Velika črka Z na pročelju enega izmed gledališč v Moskvi. Foto: EPA
Velika črka Z na pročelju enega izmed gledališč v Moskvi. Foto: EPA
Sorodna novica Serebrenikov je za zmeraj zapustil Rusijo in si namerava nov dom ustvariti v Nemčiji

Veliki Z-ji tudi na pročeljih gledališč
Na tisoče posameznikov s področja kulture, ki nasprotujejo invaziji, je zapustilo Rusijo, med njimi tudi gledališki in filmski režiser Kiril Serebrenikov. Nekaterim od njih so še pred odhodom iz domovine na vrata doma izpisali velik Z, simbol ruskega boja v Ukrajini, med njimi sta denimo gledališka kritičarka Marina Davidova in filmski kritik Anton Dolin.

Več gledališč v Moskvi in ​​po vsej državi je na svoja pročelja izobesilo transparente s črko Z. Kot še navaja The Art Newspaper, za zdaj še ni poročil o tem, da bi se Z-ji pojavili tudi na večjih ruskih muzejih, a bi lahko postali celo obvezni ob praznovanju 9. maja ob dnevu zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo.