Rusija poleg raket za napade na Ukrajino uporablja tudi brezpilotne letalnike. Foto: Reuters
Rusija poleg raket za napade na Ukrajino uporablja tudi brezpilotne letalnike. Foto: Reuters

Že deveti sveženj sankcij proti Rusiji od začetka vojne med drugim vključuje prepoved izvoza vseh vrst letalnikov in zrakoplovov brez posadke v Rusijo in tretje države, ki bi lahko ta zračna plovila nato dobavile. Brezpilotne letalnike je med drugim v Rusijo dobavljal Iran.

EU obenem uvaja dodaten nadzor in omejitve izvoza blaga, med drugim za dobrine za dvojno uporabo. Gre za kemikalije, komponente za elektronsko in informacijsko tehnologijo, ki bi jih lahko uporabljala ruska vojska.

V novem svežnju so še sankcije proti dodatnim trem ruskim bankam, ki vključujejo popolno prepoved transakcij z njimi. Vsebuje pa tudi prepoved oddajanja dodatnih štirih ruskih televizij, in sicer NTV/NTV Mir, Rosija 1, REN TV in Pervi Kanal. Kot so pojasnili na Svetu EU-ja, so se za to odločili, ker so te televizije pod nadzorom ruskih oblasti, ki jih uporabljajo za širjenje propagande o ruski agresiji na Ukrajino.

Sorodna novica Kijev: Ukrajina tarča enega največjih ruskih obstreljevanj od začetka vojne

Po novem pa bo evropskim družbam prepovedano tudi zagotavljanje storitev na področjih oglaševanja, raziskav trga in javnega mnenja ter testiranja izdelkov in tehničnih pregledov v Rusiji.

Poleg tega sveženj vključuje dodatne gospodarske sankcije proti ruskemu energetskemu in rudarskemu sektorju, vključno s prepovedjo naložb v rusko rudarstvo.

Članice so na seznam sankcioniranih, za katere velja zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU, dodale 141 posameznikov in 49 pravnih oseb. Gre za tiste, ki imajo ključno vlogo pri izvajanju namernih raketnih napadov na civiliste, ugrabitvah ukrajinskih otrok, širjenju propagande in dezinformacij ter kraji ukrajinskih kmetijskih pridelkov.

Seznam, na katerem so tudi člani ruskih oboroženih sil, člani obeh domov parlamenta, ministri in guvernerji je bil že danes objavljen v uradnem listu EU.

Sankcije proti lastnici Fortenove

Unija je na seznam uvrstila tudi družbo SBK ART, lastnico hrvaške skupine Fortenova, ki ima v lasti največjega slovenskega trgovca Mercator. To družbo so na seznam uvrstili, ker je povezana z rusko banko Sberbank, proti kateri je EU že prej uvedel sankcije.

V obrazložitvi uvedbe sankcij, ki pomeni zamrznitev premoženja v EU, piše še, da je bila družba SBK ART ustanovljena, da bi nanjo prenesli delež Sberbank v Fortenovi. Največja ruska banka nadzor nad SBK ART ohranja, kljub temu da naj bi njen lastnik postal poslovnež v Združenih arabskih emiratih, navaja dokument.

Iz Sberbank so v začetku novembra sporočili, da so svoj nekaj več kot 43-odstotni delež v lastništvu skupine Fortenova prodali Saifu bin Marhanu Alketbiju. Glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško je medtem že večkrat zatrdil, da prodaja z vidika evropskega prava ni bila izvedena, kar so v Sberbank zavrnili.

Kot je danes v tvitu potrdila hrvaška vlada, je bila družba na seznam vključena na predlog Hrvaške.

Sorodna novica Hrvaška ne bo sodelovala v evropski misiji urjenja ukrajinskih vojakov

Nekaterim posameznikom odmrznili premoženje

Članice so na seznam sankcioniranih, za katere velja zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU-ju, dodale skoraj 200 posameznikov in pravnih oseb. Evropska komisija je predlagala, da se na seznam dodajo tisti, ki imajo ključno vlogo pri izvajanju namernih raketnih napadov na civiliste, ugrabitvah ukrajinskih otrok in kraji ukrajinskih kmetijskih pridelkov.

Je pa Evropska unija z danes potrjenim svežnjem določenim posameznikom, ki so bili v preteklosti uvrščeni na ta seznam in so imeli pomembno vlogo v mednarodni trgovini s kmetijskimi in prehranskimi izdelki, omogočila odmrznitev premoženja. S tem želijo zagotoviti nemoteno trgovino z žitom in gnojili med Rusijo in tretjimi državami, so pojasnili na Svetu EU-ja.

Ta del svežnja je bil sicer tudi eden izmed najtrših orehov v pogajanjih med državami članicami, ki so dogovor v četrtek zvečer ob robu vrha EU-ja dosegle en teden po predstavitvi predloga komisije. Sankcije bodo začele veljati z objavo v uradnem listu, ki je predvidena za danes.