Posnetek s 7. nujne seje odbora DZ za kulturo. Foto: DZ/Matija Sušnik
Posnetek s 7. nujne seje odbora DZ za kulturo. Foto: DZ/Matija Sušnik
Sorodna novica Fiskalni svet rebalans proračuna ocenjuje za nerealističen

S predlogom rebalansa v splošnem je člane odbora DZ za kulturo seznanila predstavnica ministrstva za finance Mateja Urbančič. Po njenih besedah je ta prilagojen razmeram in dejanskim potrebam, pripravljen pa je bil v še vedno negotovih razmerah, povezanih z razvojem epidemije in poglabljanjem energetske krize. Kot je še povedala, predlog rebalansa vključuje ukrepe za blaženje posledic draginje za gospodinjstva in gospodarstvo.

Podpora AV-produkciji tudi z ministrstva za finance
Po besedah ministrice za kulturo Aste Vrečko iz vrst Levice se sredstva na postavki ministrstva znižujejo za 1,4 milijona evrov in znašajo nekaj več kot 237 milijonov evrov. Med načrtovanimi spremembami je, da se bo skladno z vladnim sklepom zagotovilo 2,5 milijona evrov za projekt denarne spodbude za vlaganja v avdiovizualno (AV) produkcijo, od tega bo ministrstvo za kulturo prispevalo pol milijona evrov, preostanek pa ministrstvo za finance.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: DZ/Matija Sušnik
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: DZ/Matija Sušnik

Dodatna podpora ljubiteljski kulturi
K razpravi se je prijavil le Andrej Hoivik iz vrst SDS-a. Izrazil je zadovoljstvo, da bo letošnji rekordni proračun za kulturo, ki ga je zagotovila prejšnja vlada, skoraj v celoti realiziran. Pozdravil je tudi občutno povišanje sredstev za ohranjanje kulturne dediščine ter arhivsko in knjižnično dejavnost. Zanimalo pa ga je, ali namerava ministrstvo v prihodnjih letih še dodatno podpreti ljubiteljsko kulturo kot najbolj množično obliko kulturnega udejstvovanja.

Asta Vrečko je glede tega zagotovila, da ljubiteljski dejavnosti posvečajo pozornost kot enemu temeljnih stebrov kulture, usklajevanja glede proračuna za prihodnje leto pa sicer še potekajo. Ministrica je še dodala, da se tudi z lokalnimi skupnostmi pogovarjajo o tem, kje vse bi še lahko krepili področje varovanja dediščine.