Foto:
Foto:
Salman Rushdie je razočaran nad britansko administracijo in se sprašuje, kakšna bo prihodnost?
Pripadniki sikhovske veroizpovedi med slovesnostjo ob 535. obletnici rojstva ustanovitelja njihove vere, guruja Nanaka. (26. 11. 2004)

Gledališče v Birminghamu je namreč pretekli teden predstavo umaknilo s sporeda po protestih skupine sikhovskih demonstrantov, ki so postali nasilni. Ti trdijo, da predstava, sicer črna komedija sikhovske avtorice Gurprit Kaur Bhatti, žali njihova verska čustva in poniževalno govori o pripadnikih sikhovske vere.

Prepovejmo kar vse
Rushdie je med drugim dejal, da je grozno, da celo nekateri vladni ministri odobravajo potezo gledališča, saj bi morali v prvi vrsti zagovarjati svobodo izražanja. V intervjuju za britanski časnik Sunday Telegraph je pisatelj še dodal, da če je edini pogoj za prepoved neke gledališke predstave to, da nekoga razburi, kmalu na odrskih deskah ne bo nobene predstave več.

Nespoštovanje ali vzpostavljanje dialoga?
V Veliki Britaniji živi več sto tisoč pripadnikov sikhovske vere, ki prihajajo iz indijske podceline. Predstavnike njihove skupnosti pa žali to, da sta v predstavi prikazana umor in posilstvo, ki se zgodita v sikhovski skupnosti.

Avtorica dela je prejela vrsto smrtnih groženj in se trenutno skriva na neznani lokaciji. Po prenehanju uprizarjanja predstave je Gurprit Kaur Bhatti dejala, da morda tisti, ki vidijo žalitve v vzpostavljanju dialoga o perečih temah, tudi morajo biti izpostavljeni.

Krovna organizacija britanskih sikhov je sicer v petek pozvala k umaknitvi groženj s smrtjo in poudarila, da te v njihovi skupnosti nimajo podpore.

Žaljivo kljub popravkom
Nekaj pripadnikov sikhovske skupnosti je 19. decembra zvečer vdrlo v gledališče in prekinilo predstavo, v nasilnih protestih pa je bilo ranjenih več policistov. Predstavniki gledališča so se sicer zaradi predstave v preteklih mesecih večkrat sešli s sikhovskimi voditelji in celo črtali najbolj sporne dele besedila.