Foto:
Foto:
Transparent sikhovske skupnosti pred gledališčem poziva k obsoditvi predstave Behzti.

Gurpreet Kaur Bhatti, tudi sama pripadnica sikhov, pravi, da ljudje igre niso razumeli in da so posamezne dele vzeli iz konteksta. Čeprav je prejela precej smrtnih groženj in je morala iz varnostnih ukrepov spremeniti bivališče, še vedno stoji za tem, kar je napisala, in zagovarja svoje delo. Pravi, da se nima za kaj opravičiti.

Onečaščena v sikhovskem templju
Drama sicer govori o spolni zlorabi in umoru v sikhovskem templju, zato sikhi trdijo, da delo žali njihovo vero. Bhattijeva pa pravi, da z delom - v slovenskem prevodu bi se naslov glasil Onečaščena - ni hotela nikogar užaliti.

Rushdie obsodil britansko družbo
Vodstvo gledališča je zaradi močnih protestov tamkajšnje sikhovske skupnosti, v katerih je bilo ranjenih nekaj policistov, delo umaknilo s sporeda. To odločitev je že obsodilo nekaj literatov in preostalih umetnikov, med njimi tudi Salman Rushdie. Pisatelj, ki mu je bila zaradi knjige Satanski stihi izrečena smrtna obsodba, je javno obsodil britansko družbo, ker ni preprečila prisilne prekinitve uprizarjanja predstave. Rushdie trdi, da je to napad zoper svobodo izražanja.

Poziv k umaknitvi grožnje
Krovna organizacija britanskih sikhov je sicer že pozvala k umaknitvi groženj s smrtjo in poudarila, da v njihovi skupnosti nimajo podpore.