Pri SAZAS-u so se 'pripravljeni dogovoriti o skupnem sporazumu z ZKDS-jem', saj razumejo stisko ljubiteljskih kulturnih društev, kot so zapisali v izjavi za javnost. Foto: www.sazas.org
Pri SAZAS-u so se 'pripravljeni dogovoriti o skupnem sporazumu z ZKDS-jem', saj razumejo stisko ljubiteljskih kulturnih društev, kot so zapisali v izjavi za javnost. Foto: www.sazas.org
SAZAS
SAZAS nastopa kot vmesni člen med avtorji glasbenih del in uporabniki glasbe. Avtorjem omogoča ustrezno zaščito njihovih del, uporabnikom pa zagotavlja zakonit dostop do celotnega svetovnega glasbenega repertoarja. Foto: MMC RTV SLO

Udeleženci shoda so nastopili proti onemogočanju kulturnih društev, ki ga izvajajo država, ministrstvo za kulturo in organizacija SAZAS. Ta zdaj Zvezi kulturnih društev Slovenije očita nepripravljenost na dialog.

Na združenju SAZAS so v pismu za javnost zapisali, da jih javni protest preseneča toliko bolj, ker so Zvezo kulturnih društev Slovenije (ZKDS) že junija samoiniciativno pozvali k pogajanjem za sklenitev skupnega sporazuma, v katerem bi določili ugodnejšo tarifo za vse člane te zveze.

SAZAS: Nihče ni pokazal zanimanja za dialog
Na predlog Združenja SAZAS se ZKDS do danes ni odzval in ni kazal zanimanja, da bi uredil razmere glede plačevanja avtorskih pravic. Namesto tega so se posamezna kulturna društva odločila za javni protest, so zapisali pri SAZAS-u.

Na združenju SAZAS so poudarili, da je avtorska lastnina zasebna lastnina in da je Slovenija podpisala več mednarodnih konvencij, ki se v Sloveniji uporabljajo neposredno in iz katerih jasno izhaja, da avtor dovoljuje ali prepoveduje uporabo svojih del in svoje lastnine, kot tudi to, da pove, pod kakšnimi pogoji bo dovolil uporabo svojih del.

Kako je torej z računi?
SAZAS tudi zavrača trditev, da znaša najnižji račun, ki ga je izdal kulturnim društvom, 110 evrov, saj so računi mnogokrat tudi nižji. Avtorsko nadomestilo za prireditev se namreč zaračuna glede na vrsto prireditve, kar v praksi pomeni, da je najnižje avtorsko nadomestilo za koncert resne glasbe nižje kot za zabavno prireditev. Če se po prejetem sporedu izvedenih del ugotovi, da je bila izvajana izključno ljudska glasba ali glasba avtorjev, ki so več kot 70 let pokojni, pa se avtorskega nadomestila ne zaračuna.

SAZAS kljub navedenemu razume stisko ljubiteljskih kulturnih društev in se je pripravljen dogovoriti o skupnem sporazumu z ZKDS-jem, kar je, kot še piše v sporočilu za javnost, edina zakonska možnost.

Država omogočila "dobesedno odiranje društev"
Po besedah predsednika Kulturnega društva Rače Toneta Žuraja je država SAZAS-u s potrditvijo njihovih predpisov omogočila "dobesedno odiranje društev". SAZAS lahko društvu za samo eno izvedbo avtorsko zaščitene pesmi na javni prireditvi zaračuna 110 evrov, ker nižjih računov ne izdajajo, če pa društvo temu oporeka, mu SAZAS takoj zagrozi s sodiščem, pojasnjuje pobudnik protesta.

"S svojo zakonodajo nas država enači s profesionalnimi in profitnimi ustanovami. Društva se borimo preživeti s krčenjem programov in z manj zahtevnimi vsebinami, ki jih SAZAS ne zajema. S tem je ogrožen naš temeljni cilj - ohranjanje narodove identitete. Takšne države se v kulturnih društvih bojimo in je ne potrebujemo, ker jemlje tistim, ki dajejo in pri tem nič nimajo," je bil oster Žuraj.