Predstavniki SUGU-ja so poudarili, da člani unije predstavljajo levji delež slovenske sodobne glasbene produkcije, da pa so v njihovih vrstah dobrodošli tudi manj profilirani glasbeniki. Foto: MMC RTV SLO/ A. J.
Predstavniki SUGU-ja so poudarili, da člani unije predstavljajo levji delež slovenske sodobne glasbene produkcije, da pa so v njihovih vrstah dobrodošli tudi manj profilirani glasbeniki. Foto: MMC RTV SLO/ A. J.

IPF-ju nočemo dajati kredibilnosti s svojim članstvom.

Zoran Predin
Peter Lovšin
Ta hip je glavni cilj SUGU-ja, politiki oz. zakonodajalcem predočiti, da so najverodostojnejši sogovornik, ko gre za zastopanje interesov glasbenih ustvarjalcev in proizvajalcev. Foto: MMC RTV SLO/ A. J.
Zoran Predin o razlogih za izstop iz IPF
Peter Lovšin o pasteh, ki prežijo na izvajalce

Mnogo vidnih slovenskih glasbenikov - Peter Lovšin, Zoran Predin, Vlado Kreslin, Gal Gjurin, Aleš Klinar, Helena Blagne, Robert Pešut - Magnifico, Mojmir Sepe, Andrej Šifrer, Patrik Greblo, Janez Bončina Benč in Janez Zmazek še zdaleč niso vsi s seznama - se je združilo v Slovensko unijo glasbenih ustvarjalcev (SUGU), ki za svoj namen navaja "konstruktiven prispevek k nadaljnemu razvoju kakovostne glasbe in podporo novim glasbenim ustvarjalcem na naši sceni". A kleč je v tem, da so na današnji tiskovni konferenci njihovi predstavniki - Zoran Predin, Patrik Greblo, Matjaž Zupan in Peter Lovšin - napovedali, da so pripravljeni kolektivno izstopiti iz zavoda IPF, zavoda za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije.

Če ne morejo plačati toliko, da bi presegli knjižnično nadomestilo ...
Člane unije v prvi vrsti moti, da zavod v njihovem imenu pobira nadomestila, povezana z uveljavljanjem izvajalskih pravic - do njih pa "pricurljajo" le zanemarljive vsote (Patrik Greblo, med drugim aranžer najbolje prodajane plošče lanskega leta, navaja primer: sam je eden izmed tistih, ki imajo večji dobiček od knjižničnega nadomestila (torej od tega, da si ljudje njegove zgoščenke sposojajo v knjižnici) kot od vseh prihodkov od IPF-ja. Dokler bo sistem neučinkovit, so svoje izvajalske pravice uporabnikom pripravljeni odstopiti brezplačno. Zoran Predin denimo ni, po lastnih besedah, nikoli dobil nadomestila, bistveno višjega od petdesetih evrov.

Sazas ni sovražnik
SUGU se zavzema za spremembo zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, češ da med drugim tudi Sazasu onemogoča do "uporabnikov prijazno" zaščito glasbenih ustvarjalcev in ga po krivem postavlja v slabo luč. Tako po trenutno veljavnem zakonu denimo ni mogoče oprostiti plačila več kot petdesetih odstotkov obveznosti. Nameravajo se dejavno vključiti v proces spremembe zakonodaje, a so za zdaj še v fazi dogovarjanja.
IPF odgovarja: Drugi izvajalci bodo oškodovani
Na namero o izstopu so se že odzvali v zavodu IPF. V odprtem pismu so izrazili prepričanje, da z neuveljavljanjem pravic glasbenih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov nikakor ne bo mogoče vzpostaviti bolj pravičnega in učinkovitega sistema zaščite. "Povzročena bo le nepotrebna škoda večini tistih glasbenih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, ki so na zavodu IPF registrirali svoj repertoar, zanj prejemajo pravično obračunane honorarje in v zvezi z delovanjem zavoda IPF nimajo pritožb. S svojo odločitvijo, da glasbo ponudijo brezplačno, pa bi lahko člani Sugu oškodovali tudi druge imetnike pravic na glasbenih delih, torej proizvajalce fonogramov in predvsem avtorje glasbe," so zapisali v odprtem pismu.
V ozadju sta tudi dve tožbi
Unija opozarja še na "nerazumni" tožbi proti državi, s katerima IPF terja približno šest milijonov evrov (v eni gre za odškodnino za nepotrjene tarife med letoma 2000 in 2004, v drugi pa za to, da zavod nima dovoljenja za pobiranje nadomestil za prazne nosilce zvoka).

V zavodu so pritrdili, da tečeta dva sodna postopka, s katerima uveljavljajo "interese upravičencev - torej tudi glasbenih izvajalcev". Toda dodali so: "Če bo postopek pri uveljavljanju odškodnine zaradi nepotrjene tarife uspešen, bodo polovico odškodnine dobili tudi izvajalci; ne gre pa za šest milijonov evrov, ampak za približno polovico omenjenega zneska."
Ana Jurc

IPF-ju nočemo dajati kredibilnosti s svojim članstvom.

Zoran Predin
Zoran Predin o razlogih za izstop iz IPF
Peter Lovšin o pasteh, ki prežijo na izvajalce