Portret trgovca Martena Soolmansa, ki ga je Rembrandt naslikal leta 1634. Foto: Wikimedia
Portret trgovca Martena Soolmansa, ki ga je Rembrandt naslikal leta 1634. Foto: Wikimedia
Oopjen Coppit
In še portret trgovčeve žene Oopjen Coppit iz istega leta. Foto: Wikimedia

Novico je v tem tednu sporočil direktor muzeja Wim Pijbes. Gre za portreta, nastala leta 1634, ki upodabljata trgovca Martena Soolmansa in njegovo ženo Oopjen Coppit, naslikana pa sta bila za njuno poroko. Umetnini je leta 1877 kupil baron Gustave de Rothschild in vse od takrat sta v Franciji.

Pijbes je za nizozemsko radijsko postajo BNR povedal, da sta bila portreta ovrednotena na 160 milijonov evrov, zaradi česar je to kupčijo označil za "stvarne sanje". Dodal je še, da se muzej že dogovarja s financerji.


Še en nov eksponat iz rok Rothschildov

Pred kratkim si je Rijksmuseum pridobil t. i. lokostrelski ovratnik iz 16. stoletja - gre za okrasno ovratno srebro, ki so ga podelili zmagovalcu vsakoletnega lokostrelskega tekmovanja. Tudi tega je imela prej družina Rothschild, ki ga je nato prodala zasebnemu kupcu v Parizu, ki pa ga je podaril muzeju.

V tem letu si je že več kot 2,4 milijona obiskovalcev ogledalo muzejsko zbirko, v kateri je tudi Rembrandtovo najbolj znano delo Nočna straža.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu.

Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženini smrti je zašel v hude finančne težave; moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike. Zgodovina mu pripisuje okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1.600 risb.