Fotografije mlade slovenske fotografinje Mance Juvan so bile objavljene v številnih svetovnih časopisih in revijah. Foto: Emzin/Manca Juvan
Fotografije mlade slovenske fotografinje Mance Juvan so bile objavljene v številnih svetovnih časopisih in revijah. Foto: Emzin/Manca Juvan
Francesco Zizola
Italijanski fotograf Francesco Zizola je prejel sedem nagrad world press photo, vključno z nagrado world press photo of the year leta 1996. Foto: www.fotografiafestival.it
Fotopub v Novem mestu

Sedmi fotografski festival Fotopub, ki ga tudi letos organizira zavod LokalPatriot, bo trajal do 11. avgusta. Postregel bo z mednarodnimi imeni iz sveta fotografije, led pa je prebil znani slovenski fotoreporter Arne Hodalič s predavanjem National Geographic: Estetika in uredniška politika.

Od začetnika do fotografskega mojstra
Letošnja delavnica Fotopuba je po besedah vodje projekta Katarine Žunič usmerjena bolj teoretsko. Gostili bodo ugledna imena iz sveta fotografije, med drugim vzhajajočo zvezdo britanske fotografije Stephena Gilla, večkratnega dobitnika nagrade world press photo Francesca Zizolo, dokumentarnega fotografa Chrisa de Bodeja, predavatelja fotografije na London College of Communication Paula Lowea, med domačimi gosti pa bodo Arne Hodalič, Meta Krese in Manca Juvan.

Delavnica, ki bo potekala na različnih zahtevnostnih stopnjah, bo poleg predavanj iz teorije in zgodovine fotografije udeležencem ponudila tudi obilico priložnosti za praktično udejstvovanje. Na intenzivnem terenskem delu s svetovno priznanimi fotografi se bodo udeleženci seznanili z različnimi tehnikami in s kompozicijami fotografiranja.

Globalni pogled na fotografijo
V času festivala se bodo poleg delavnice v klubu LokalPatriot vsak dan zvrstila predavanja o različnih vidikih fotografije, na letošnji Tribuni pa se bo razpravljalo o fotografiji in njenem mestu v globalizaciji. Program bodo še dodatno obogatile razstave fotografij, projekcija dokumentarnega filma Na prvi pogled Dušana Moravca, retrospektivna projekcija fotografij s predhodnih festivalov, tradicionalna Četrtkova nagrada za najboljšo fotozgodbo in koncerti.

Fotopub je v sedmih letih obstoja postal pomembno shajališče številnih fotografov in fotografskih navdušencev. Organizatorji letos pričakujejo najmanj petdeset udeležencev, ki se jim bo pridružilo tudi deset povabljenih fotografov iz nekdanje skupne države, Albanije in Iraka.

Fotopub v Novem mestu