Razglasitev spomenika bo za zdaj zgolj simbolna, a kot pravi Rozman - Roza, je na tej stopnji trenutno tudi spomenik vsem žrtvam. Po umetnikovih besedah se je treba obračati tudi k mirnim časom,
Razglasitev spomenika bo za zdaj zgolj simbolna, a kot pravi Rozman - Roza, je na tej stopnji trenutno tudi spomenik vsem žrtvam. Po umetnikovih besedah se je treba obračati tudi k mirnim časom, "saj smo to, kar imamo, zgradili v miru, ne v vojni", meni Andrej Rozman - Roza. Foto: BoBo
Anton Tomaž Linhart
Županova Micka in Ta veseli dan ali Matiček se ženi sta pomenili prelomnico v razvoju slovenske dramatike. Foto: RTV SLO
Performans Andreja Rozmana – Roze

S performansom bo razglasil gradnjo spomenika Linhartu, ki je poleg prvih dveh slovenskih komedij napisal tudi prvo sodobno slovensko zgodovino. Ta razglasitev bo za zdaj zgolj simbolna, a kot pravi Andrej Rozman - Roza, je v tej fazi trenutno tudi spomenik vsem žrtvam. Po umetnikovih besedah se je treba obračati tudi k mirnim časom, "saj smo to, kar imamo, zgradili v miru, ne v vojni," meni umetnik.

V nasprotju s spomenikom žrtev vseh vojn, ki je v gradnji na Kongresnem trgu, bi bil ta spomenik posvečen utemeljiteljem slovenskega naroda, "kar nam tudi manjka," je pojasnil umetnik. Po njegovem mnenju bi si Linhart zaslužil znamenje tudi v Ljubljani, saj je na pobudo utemeljitelja slovenske kulture med drugim nastala tudi Licejska knjižnica, predhodnica NUK-a.

Družba za Vodnikov spomenik
Slovesnost ob 220. obletnici Linhartove smrti bo potekala v obliki "zaničniškega odmaševanja s pridigo", v kateri bo Rozman pojasnil, zakaj in kje bi lahko stal spomenik, za katerega še nimajo dovoljenja. Po njegovem mnenju bi bila najbolj smiselna lokacija sicer Novi trg, a to bi morala predlagati SAZU ali NUK. Ker pa je Linhart umrl v licejski zgradbi, ki je stala na območju današnjega Vodnikovega trga, bi lahko spomenik živo srebrne barve v celi figuri in v enakih proporcih kot bližnji Vodnikov spomenik stal tudi na tem trgu.

Na podstavku v višini oči mimoidočih bi lahko bili vrezani verzi iz veseloigre Ta veseli dan ali Matiček se ženi "Zdaj zapojmo, zdaj vukajmo, eden drugmu ogen dajmo!". Poleg Linharta pa bi lahko bil predstavljen tudi njegov nekoliko skrivnostni podpornik, baron Žiga Zois, razmišljajo v Zaničniški verski skupnosti.

Andrej Rozman - Roza je versko skupnost zaničnikov ustanovil leta 2009, ker, kot je zapisal na svoji spletni strani, "brez slovenskega jezika ne bi bilo slovenske države, se mi zdi nedržavotvorno obdavčiti izdelke, ki ta jezik širijo". Verjame, "da je v Sloveniji možna ničta stopnja davka na dodano vrednost za vse proizvode, ki širijo temelj slovenske države, slovenski jezik".

V predstavi v Rozmanovi režiji bodo nastopili Rozman kot kenguru, kar lahko pomeni k' en guru, pevka Višnja Fičor, Mare Kovačič kot avtor znamenja in Goran Završnik v vlogi organista.

Performans na Vodnikovem trgu bodo izvedli drevi ob 18. uri.

Performans Andreja Rozmana – Roze